25 successen waar we trots op zijn

Wat heeft de PvdA Fryslân de afgelopen jaren bereikt? Bekijk op deze pagina een aantal van onze successen. Alle voorstellen die hier genoemd worden, hebben een meerderheid gehaald in Provinciale Staten. Dat betekent dat de provincie ze nu uitvoert.

🏳‍🌈Een gezonde provincie waar iedereen meetelt 

📖Meer dan 1 op de 8 Friezen hebben moeite met lezen, schrijven en rekenen. Zij lopen het risico om uitgesloten te worden van de samenleving. Dat mag niet gebeuren. Daarom hebben we samen met D66 een plan geschreven om laaggeletterdheid aan te pakken.

🚴‍♀️Mensen met minder geld leven korter dan mensen die meer verdienen. Dat accepteren wij niet. Daarom willen wij samen met mensen uit het veld van Fryslân een ‘Bloeizone’ maken waar mensen gemiddeld langer in gezondheid leven. Gedeputeerde Douwe Hoogland heeft zich hier de afgelopen periode voor ingezet. In Bakkeveen is het een groot succes.

🌈De PvdA is een van de indieners van de motie waardoor Fryslân in 2020 een regenboogprovincie is geworden. Dat betekent dat de provincie discriminatie tegengaat. De Pride-vlag wordt nu regelmatig voor het provinciehuis gehesen. Met dezelfde partijen hebben we ons ingezet voor acceptatie van de LHBTI+-gemeenschap in de sport.

💯PvdA-gedeputeerde Douwe Hoogland heeft bereikt dat er €300.000,- is vrijgemaakt voor het project ‘Fryslân gaat voor de 10.’ Dit is een project van de organisaties COC, Tûmba en HANNN. Zij hebben duizenden mensen bereikt met projecten die o.a. aandacht hebben voor discriminatie en diversiteit.

⛸️Thialf is ons uithangbord van de nationale en internationale schaatssport. Maar het schaatscentrum kampt jaarlijks met een financieel tekort. PvdA Fryslân is akkoord gegaan met financiële steun vanuit de provincie, maar hebben we ook keihard gelobbyd in Den Haag om Thialf financieel te redden én hebben er als aandeelhouder bij Thialf op aangedrongen om ondernemender te worden.

🎙️De stem van jongeren wordt onvoldoende gehoord op het provinciehuis. Daarom hebben we met de fracties van de VVD, D66 en FNP heeft een voorstel ingediend om jongeren een stem te geven in de besluitvorming over de toekomst van Fryslân. 

🔌Iedereen moet profiteren van de energietransitie

🌆 De provincie Fryslân incasseert door de gestegen energieprijs een miljoenenwinst als aandeelhouder van Windpark Fryslân. Het standpunt van de PvdA Fryslân is dat die gigantische meeropbrengst ten goede moet komen aan de Friese mienskip. Daarom deden we met succes het voorstel om een deel van de winst te gebruiken voor het verduurzamen woningen.

🔋In Fryslân hebben we een netwerk van meer dan 100 energiecoaches en energieadviseurs, genaamd het Energieteam Fryslân. Door de PvdA werkt de provincie binnen dit team samen met gemeenten, woningcorporaties en huurdersverenigingen. In iedere gemeente kunnen bewoners nu terecht voor hulp bij het besparen op energie.

💡De prijzen voor gas en elektriciteit rijzen de pan uit, waardoor steeds meer mensen te maken krijgen met energiearmoede. Daarom hebben we met andere partijen samengewerkt om de aanpak tegen energiearmoede te versnellen. We hebben €300.000,- vrijgemaakt zodat energiecoaches nog meer mensen kunnen helpen.

🏠Veel mensen hebben niet de mogelijkheid om zelf hun woning te isoleren. Doordat hun woning slecht geïsoleerd is, hebben zij een hoge energierekening. De PvdA wil dat de opbrengsten uit Windpark Fryslân terugvloeien naar deze mensen. In samenwerking met de SP hebben we geregeld dat een deel van de opbrengsten uit het Windpark Fryslân worden gebruikt om woningen te isoleren. Het gaat om koopwoningen van huishoudens met een inkomen tot 130% van het sociaal minimum en met een bedrag van maximaal €2500 per huishouden.

💚We moeten snel meer woningen isoleren. Dat verlaagt de energierekening van mensen. Vanuit Europa is via de ‘GreenDeal’ veel geld vrijgemaakt om mensen te helpen bij de transitie naar duurzame energie. We kijken of we dat geld in Fryslân kunnen gebruiken om zoveel mogelijk woningen te isoleren. Samen met de Europese fractie hebben we de provincie aangespoord om geld uit de GreenDeal naar Fryslân te halen. Dat willen we in de komende periode ook doen.

🌿Onze natuur, ons landschap

❌De PvdA heeft zich de afgelopen periode verzet tegen gas- en zoutwinning in het Waddengebied. Samen met de Statenfractie van GroenLinks hebben we het Waddenmanifest opgesteld. Dit manifest is ondertekend door ruim 35 fracties uit Fryslân, Groningen en Noord-Holland en is verstuurd aan de Tweede kamer en het Kabinet.

🌾Onze gedeputeerde Douwe Hoogland heeft hard geknokt voor het veenweidepogramma. In 2021 is deze eindelijk vastgesteld door Provinciale Staten en het Wetterskip. Het veenweideprogramma is nodig omdat de bodem daalt in het veengebied (een kwart van onze provincie). Daarbij komt veel CO2 vrij. Door het veenweideprogramma wordt de bodemdaling en de uitstoot van broeikasgassen in het veenweidegebied fors verlaagt.

🏡Er zijn veel inwoners in het veenweidegebied die in een huis wonen met funderingsschade. De PvdA Fryslân heeft in i.s.m. andere partijen in Provinciale Staten en het Wetterskip met succes voorstellen gedaan voor een subsidieregeling om deze huizen te herstellen en te verduurzamen. Met GrienLinks en SP hebben we geregeld dat de kosten voor een onderzoek naar de funderingsschade worden kwijtgescholden wanneer de bewoner deze niet kan betalen.

🌳In Fryslân houden we veel van onze natuur. Maar de kwaliteit van de natuur en biodiversiteit is dramatisch achteruitgegaan. Als we de natuur willen behouden, moeten we er beter voor zorgen. Dankzij gedeputeerde Douwe Hoogland spant de provincie zich nu maximaal in om het Friese deel van het Natuurnetwerk Nederland af te maken. Zo raakt de natuur minder versnipperd en is deze klaar voor de toekomst.

🐞Pesticiden zijn schadelijk voor mens en natuur. Dus hebben GrienLinks, FNP, D66, PvdD, SP, 50+ en de PvdA een initiatiefvoorstel ingediend om in 2030 vrijwel geen pesticiden meer te gebruiken in de industrie en land- en tuinbouw. Dat voorstel is aangenomen.

🌹Goed werk

👩‍🎓Wij vinden dat iedereen een kans verdient om zich te ontwikkelen. Daarom heeft de PvdA Fryslân geregeld dat er bij de provincie een speciaal traineeprogramma voor statushouders komt.  Door dit traineeprogramma, waarbinnen ook aandacht is voor de Nederlandse taal en werkcultuur, kunnen statushouders hier een bestaan opbouwen. De provincie biedt nu plek aan ongeveer acht statushouders.

💰Het verschil in beloning tussen man en vrouw is bij de overheid 4%. Dat blijft vaak verborgen, en daarom hebben we om een onderzoek gevraagd naar een loonkloof binnen de provincie. Uit dit onderzoek kwam naar voren dat er sprake is van een loonkloof van 4,13 procentpunt is binnen de provinciale organisatie. Nu dit is aangetoond, wil de PvdA dat de provincie dit zo snel mogelijk aanpakt.

👨‍💼In Fryslân is de arbeidsmarkt krap: er zijn meer vacatures dan mensen die op zoek zijn naar werk. Die krapte neemt in de toekomst waarschijnlijk toe door de ontgroening (afname percentage jongeren) en vergrijzing (toename percentage ouderen). We hebben ons daarom ingezet voor een betere match tussen werk en werkzoekende. Het lukt de provincie ook niet om haar eigen ambities te halen bij het in dienst nemen van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. De PvdA maakt zich sterk om dat doel wel te behalen.

👯‍♂️Tot 2021 kregen mbo-studenten die stage lopen bij de provincie Fryslân een lagere stagevergoeding dan hbo- en universiteitsstudenten. We willen dat studenten gelijk worden behandeld, daar past dit verschil niet bij. Daarom heeft de PvdA geregeld dat de stagevergoeding voor alle studenten is gelijkgetrokken. 

🚌 Een bereikbaar en leefbaar Fryslân

🚲81% van de Friezen hebben één of meerdere fietsen in het huishouden. Dat klinkt als een mooi aantal, maar dat betekent toch dat bijna 20% van de inwoners geen toegang heeft tot de fiets. De provincie Fryslân gaat dankzij de PvdA samenwerken met gemeenten om het voor elkaar te krijgen dat voor iedereen in Fryslân een fiets beschikbaar is.

🚍De bereikbaarheid van het platteland staat onder druk. Wij willen dat iedereen in Fryslân binnen acceptabele afstand bij de bus kan komen om te reizen naar je school, werk, familie of huisarts. Vaak willen mensen in dorpen en wijken daar zelf over meedenken. Daarom kunnen zij nu zelf met ideeën komen om het ov in stand te houden.

💓Als we niet uitkijken, moeten we in Fryslân steeds verder reizen om bij de dokter of bij een gespecialiseerde arts te komen. De PvdA wil dat iedereen dichtbij huis gebruik kan maken van goede zorg. Daarom zijn we in actie gekomen toen de Kinderhartchirurgie uit het Noorden dreigde te verdwijnen, maar ook bij de plannen verkoop MCL Harlingen, over het verdwijnen van apotheekhoudende huisartsenzorg op het platteland en het verdwijnen van de 45-minutennorm bij spoedeisende hulp. 

🌳Door klimaatverandering wordt de bebouwde omgeving steeds warmer. Daarom gaat de provincie nu meer doen tegen hittestress. 

🎭Cultuur is een van de fundamenten van onze brede welvaart, het draagt voor een groot deel bij aan het hoge gelukscijfer in Fryslân. Daarom hebben we de geplande bezuinigingen op cultuur en natuur voorlopig tegengehouden. Zo kan de volgende coalitie na de verkiezingen andere keuzes maken.

We willen de komende vier jaar ook oan de bak voor een sociale provincie. Hoe? Bekijk de standpunten van PvdA Fryslân