‘Een betere match tussen werk en werkzoekende’

Door Provinciale Staten op 10 november 2021

De kranten staan de laatste weken vol met artikelen over de arbeidsmarkt. Met name het tekort aan arbeidskrachten staat in de schijnwerpers. Nu de economie na de eerste coronagolven weer op toeren is gekomen, zien we dat er een tekort dreigt aan arbeidskrachten om haar goed draaiende te houden. Zo verwachten we in Fryslân een tekort van 8400 zorgmedewerkers in 2030. En deze week lazen we dat het bijna onmogelijk is om genoeg bezorgers te vinden om deze krant iedere ochtend bij u langs te komen brengen.

Daarnaast zien we dat corona ook voor veranderingen zorgt in onze economie. De coronacrisis heeft de digitalisering van administratief werk versneld. Daardoor zijn er in de toekomst minder secretaresses en administratieve medewerkers nodig.

Deze week wordt er in Provinciale Staten vergaderd over de begroting voor 2022. Een deel van het geld gaat naar het stimuleren van de Fryske economie. We weten daarbij dat de Friese bevolking waarschijnlijk niet verder groeit, en naar verwachting daalt van 650.000 inwoners in 2020 naar 607.000 inwoners in 2050. Door ontgroening (afname van het percentage jongeren) en vergrijzing (toename van het percentage ouderen) daalt de beroepsbevolking naar verwachting van 406.800 (62,5%) naar 335.600 (55%).

Maar ook met een krappe arbeidsmarkt en een dalende beroepsbevolking, zie ik nog steeds mensen in mijn omgeving die moeilijk aan een baan kunnen komen. Bijvoorbeeld als ze ouder zijn en op zoek moeten naar een nieuwe baan. Of hun opleiding niet aansluit bij de vacatures die ze tegenkomen. Of omdat ze behoren tot 13 procent van de Friese beroepsbevolking die laaggeletterd is.

Daarom wil de PvdA dat de provincie gaat werken aan een betere match tussen werk en werkzoekende. Zodat er straks genoeg mensen werken in de zorg, techniek en bouw om onze Fryske economie en Mienskip draaiende te houden. De provincie moet met betrokken partijen investeren in een toekomstbestendige Fryske arbeidsmarkt waarin iedereen mee kan doen. Daarbij wil de PvdA extra aandacht voor de mensen die nu nog een afstand tot de arbeidsmarkt hebben.

Deze match op de arbeidsmarkt kan verbeterd worden door samen te werken met het onderwijs en het bedrijfsleven, maar ook met gemeenten en andere organisaties op het gebied van de arbeidsmarkt. Daarbij moet actief worden ingespeeld op de actuele ontwikkelingen op de arbeidsmarkt zodat mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt makkelijker aan het werk komen en de krapte op de arbeidsmarkt verkleind wordt.

De provincie moet hierin zelf het goede voorbeeld geven. In 2021 behaalt de provincie haar eigen ambities bij het in dienst nemen van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt niet. De PvdA maakt zich sterk om dat doel volgend jaar wel te behalen.

Jan Walrecht
Statenlid PvdA Fryslân
Woordvoerder economie