Door Provinciale Staten op 8 juni 2022

‘Bij de provincie verdienen vrouwen minder dan mannen’

Er is sprake van een loonkloof binnen de provinciale organisatie in Fryslân. Vrouwen verdienen er gemiddeld 4,13 procentpunt minder dan mannen, doordat zij bij de start van hun baan, zonder aanwijsbare verklaring, lager in hun functieschaal beginnen. Dat geldt voor alle leeftijdsgroepen. Dat staat in een brief van Gedeputeerde Staten. Op verzoek van de PvdA is onderzocht of er binnen de provinciale organisatie sprake is van beloningsdiscriminatie. Nu dit is aangetoond, wil de PvdA dat de provincie dit zo snel mogelijk aanpakt.

Geschrokken

Woordvoerder Edou Hamstra is geschrokken van de brief. “Wij hebben op internationale vrouwendag samen met GrienLinks, SP en D66 een motie ingediend om dit binnen onze organisatie uit te zoeken, omdat het verschil in beloning tussen man en vrouw bij de overheid 4% is. Vaak blijft dit verborgen, omdat werkgevers het niet goed controleren. Daarom wilden wij dit vanuit onze voorbeeldfunctie laten nakijken. Ik ben er wel van geschrokken dat dit nu uit het onderzoek komt, dat had ik vooraf niet verwacht.”

Meten = weten

“Dit verwacht je niet bij de overheid, we kregen aanvankelijk de reactie dat dit bij ons niet aan de hand zou zijn.” Dat toont volgens Hamstra het belang aan om de loonkloof binnen overheidsorganisaties te onderzoeken. “Het blijft nu vaak verborgen. Het is belangrijk om dit goed te meten.” Ze doet daarom de oproep aan andere gemeenteraden en Provinciale Staten om hier werk van te maken. “Anno 2022 mogen we niet accepteren dat vrouwen minder betaald krijgen dan mannen voor hetzelfde werk. De overheid is een grote werkgever en heeft een voorbeeldfunctie.”