De toekomst van Thialf

Door Provinciale Staten op 7 januari 2022

Op de valreep van 2021 nog buitengewoon goed nieuws voor Thialf. Sport-staatssecretaris Paul Blokhuis gaat ervan uit dat er zonder Europese belemmeringen een miljoen Euro naar Thialf kan als reservering voor onderhoud. Daarmee zijn op dit moment voor Thialf de grootste financiële problemen voor dit moment opgelost en is er deze winter perfect ijs voor topsporters en recreanten. Voorlopig is de basis op orde.

Soms is het beeld wat anders, maar jaarlijks komen er jaarlijks ook 130.000 recreatie-schaatsers uit heel Nederland schaatsen op het beste ijs van de wereld. Er zijn maar weinig concrete voorbeelden in Nederland van sportlocaties waar de breedtesport zo profiteert van de expertise uit de topsport. Een belangrijk criterium voor de Raad van Commissarissen van Thialf en de directie was de afgelopen jaren dat ‘de basis op orde moest zijn’. Dat lijkt nu het geval. Het kabinet werkt hard aan een stevig financieel fundament onder ‘de trots van Friesland’ en dus kunnen we vooruitkijken, want voor de meeste partijen in de Provinciale Staten van Fryslân is het volstrekt helder dat er de komende jaren doorgepakt moet worden om in de toekomst niet alleen ambities te laten zien in de richting van het ‘Papendal van de Olympische Wintersporten’, maar ook te werken aan een nationaal sportcentrum met wetenschap en bedrijfsleven waar heel Nederland met trots naar kijkt.

Het probleem-dossier Thialf moet veranderen in een project waar topsport, recreatie, bedrijfsleven en wetenschap elkaar versterken en waar de afhankelijkheid van subsidies van rijk, gemeente en provincie gaat afnemen en het politiek en maatschappelijk draagvlak nog groter wordt.

Kansen zijn er genoeg. Topsport Noord denkt met kleine aanpassingen alle voor Nederland relevante Olympische wintersporten naar Thialf te kunnen halen. Van schaatsen tot bobsleeën. In Thialf draait al een Innovatie lab Thialf dat verder uitgebouwd zou kunnen worden hiervoor. Volgens een onderzoek met economische kansen voor Heerenveen en de mogelijkheid ICT-bedrijven en wetenschap binnen te halen.

Nu het financiële huis in Thialf dankzij de inzet van Den Haag en de Friese politiek op orde is voor de komende jaren willen wij ook die visie op de toekomst. “Als je doet wat je deed, krijg je wat je kreeg”, zei Albert Einstein al en dat is de uitdaging waar de Thialf directie nu voor staat. Zet knappe koppen uit de sport, projectontwikkelaars en wetenschap aan tafel en daag elkaar uit. Laat conservatisme niet regeren en kies voor een ambitieus innovatief plan wat Thialf in Nederland en Europa op de kaart zet als het meest innovatieve sportcentrum en op termijn zou het schaatscentrum dan ook op eigen benen kunnen staan.

Natuurlijk zijn de provincie Fryslân en de gemeente Heerenveen ook in de toekomst bereid mee te betalen aan Thialf, maar het Olympisch sportcentrum zal ook een bruisend middelpunt moeten worden waar sport, ondernemers en wetenschap elkaar vinden in de topsport-benadering van samen beter worden.

Esther de Vrij-Statenlid VVD Fryslân
Bea Bijlsma- Statenlid D66 Fryslân
Gerben van der Mei-Statenlid FNP
Jaap Stalenburg-Statenlid PvdA Fryslân