Thialf moet ondernemender worden

Door Provinciale Staten op 12 november 2021

Thialf is ons uithangboord van de nationale en internationale schaatssport. Het is de plaats waar toekomstig Olympisch kampioenen zicht ontplooien. Maar het schaatscentrum kampt jaarlijks met een financieel tekort. Uit het rapport ‘Samen Thialf’ van Pier Eringa blijkt dat Thialf een structurele bijdrage van 1,4 miljoen euro nodig heeft om de deuren open te kunnen houden.

Betrouwbare aandeelhouder

Samen met de gemeente Heerenveen, is de provincie Fryslân aandeelhouder van Thialf. Van de 1,4 miljoen euro die Thialf tekort komt, wil de provincie maximaal 542.000 euro bijdragen. De PvdA is akkoord met dit bedrag. Fryslân is trots op Thialf. Thialf moet overeind blijven, en daar zijn wij als aandeelhouder medeverantwoordelijk voor.

Toekomst van Thialf

Maar de PvdA verwacht wel dat Thialf zijn financiële verbetert om de subsidie van de 542.000 binnen een paar jaar te kunnen verlagen of stopzetten. “We moeten werken aan plannen voor de toekomst om Thialf een veel stevigere bodem te geven”, zegt woordvoerder Jaap Stalenburg. Hij verwacht dat het schaatscentrum ondernemender wordt. Het gebied rondom Thialf moet verder ontwikkeld worden met retail en bedrijven. In Thialf moet meer aandacht komen voor samenwerkingen met de wetenschap om de kennis over beweging te vergroten.

Rijk is aan zet

Naast het exploitatietekort, heeft Thialf ook een bedrag van 10 miljoen euro nodig om de komende jaren de ijsbaan te onderhouden. Daarvoor wordt door zowel de gedeputeerde als alle partijen uit Provinciale Staten gekeken naar het Rijk. Stalenburg: “Genoeg is genoeg. In heel Nederland wordt gekeken naar de records die op deze baan gereden worden. Het Rijk moet nu investeren om Thialf de komende jaren overeind te houden.” Op 2 december is de begroting van Volksgezondheid, Welzijn en Sport in de Tweede Kamer vastgesteld. In eerste instantie is 1 miljoen euro vrijgemaakt voor Thialf.

Waar ben je naar op zoek?