We hebben meer natuur nodig

Door Provinciale Staten op 1 december 2022

In Fryslân houden we veel van onze natuur. Zo protesteerden dit weekend ruim 400 mensen tegen gaswinning onder de Waddenzee en trok het natuurmuseum in de herfstvakantie een paar duizend bezoekers. We maken ons terecht zorgen als we steeds minder grutto’s zien in onze weilanden, omdat het ons veel vertelt over hoe het gaat met de biodiversiteit. En we scoren mede dankzij ons landschap zo hoog op geluk. Natuur is ook belangrijk voor onze toeristische sector: het economisch belang van recreatie in de natuur neemt alleen maar toe. Maar de kwaliteit van de natuur en biodiversiteit is dramatisch achteruitgegaan. Als we de natuur willen behouden, moeten we er beter voor zorgen.

Daarom komt natuurgedeputeerde Douwe Hoogland deze maand met een plan om onze natuur beter te kunnen beschermen door in Fryslân meer natuurgebieden in te richten. Want we hebben in Nederland weinig natuur. En de natuur die we hebben, is ook nog eens verdeeld over kleinere gebieden. Daardoor is het herstelvermogen van onze natuur klein. Dat maakt het beschermen van de dier- en plantensoorten die hier leven behoorlijk lastig. Om goed te kunnen zorgen voor onze natuur hebben we meer aaneengesloten natuurgebieden nodig. Plekken waar weidevogels kunnen broeden, planten- en insectensoorten kunnen gedijen en wij van de natuur kunnen genieten.

Gedeputeerde Hoogland wil dat bereiken door het Friese deel van het Natuurnetwerk Nederland (NNN) af te maken. Dat is het netwerk van bestaande en nieuw aan te leggen natuurgebieden. Het vormt de basis van de natuur in Nederland. De provincie is verantwoordelijk voor de aanleg van het Friese deel. In het verleden gaf de provincie daarbij prioriteit aan de inrichting van de beschermde Natura 2000-gebieden, (soms kleine) stukken natuur waar beschermde dier- en plantensoorten leven. Dat was een politieke keuze, maar het maakt het lastig om op tijd genoeg natuur aan te leggen. Door ons ook maximaal in te spannen voor het waarmaken van onze eigen, Friese, ambities raakt de natuur minder versnipperd en is deze klaar voor de toekomst.

De provincie wil vaker grond kopen en deze inrichten voor natuur op plekken waar dat bijdraagt aan het afmaken van het NNN. Daarbij wil de provincie gebruik maken van de Friese grondbank. In de grondbank worden vraagstukken over grondaankoop samen met agrarische- en natuurorganisaties behandeld. De grondbank is een belangrijk instrument om te komen tot de juiste plekken voor natuur en de juiste plekken voor landbouw.

Het is belangrijk dat er nu zo veel mogelijk stappen worden gezet om het natuurnetwerk af te maken. Fryslân moet de mooiste provincie van Nederland blijven en de Friese natuur draagt daar in belangrijke mate aan bij. Daarom hebben we in het coalitieakkoord ‘Geluk op 1’ afgesproken om het volledige Friese deel van het Natuurnetwerk Nederland te willen aanleggen. Het is goed om daar nu volledig op in te zetten. Uiteindelijk betekent dat een gezondere natuur, herstel van biodiversiteit en kansen voor onze weidevogels. En het betekent betere kansen voor een duurzame agrarische sector.

Hetty Janssen
PvdA-woordvoerder Natuur en Landbouw
Provinciale Staten van Fryslân