Door Provinciale Staten op 25 april 2024

‘Praat met eilanders en niet over hen. De veerdienst is voor hen van levensbelang!’

Tijdens de Statenvergadering van 24 april diende Christa Oosterbaan met PvdA, VVD, CDA, SP, D66, BBB, Steatelid Jonker, JA21, GL, FNP en PBF een motie vreemd in om de eilanders beter te betrekken bij de concessie van hun veerverbinding. Deze motie werd unaniem aangenomen. Lees hieronder de spreektekst van Christa tijdens het debat:

 

Voorzitter,

Er wordt vaak over gesproken of geschreven: de afstand van Den Haag tot de regio, tot het Noorden of Fryslan en of dit nu altijd klopt of niet, het gevoel is er in ieder geval wel bij de inwoners.

Heel sterk is dat gevoel er ook bij de inwoners, bewoners van de Waddeneilanden.

De Waddeneilanden hebben een hoog knuffelgehalte. “Prachtig!” “Uniek stukje Nederland” “Moeten we beschermen” zijn uitspraken die veelvuldig voorbijkomen. Ze zijn allemaal waar, zeg ik met enige trots.

Wat alleen weleens vergeten wordt, is dat er mensen wonen, leven, er hun thuis vinden.

Ik denk oprecht dat dit niet opzettelijk vergeten wordt, maar dat men er niet bij stilstaat. Het is juist om die reden dat vele jaren geleden in de 2e Kamer door Lutz Jacobi een motie is ingediend om een Waddentoets toe te passen op nieuwe regelgeving. Dat dit nog vaak niet gebeurt, blijkt bijvoorbeeld op de nieuwe regels voor de verkoop van tabak of eerder bij de maximale vervoerstijden naar een ziekenhuis bij een bevalling.

Het meest recente voorbeeld is de inspraak rondom de nieuwe concessie voor de Waddenveren. Deze moet in 2029 ingaan en is cruciaal voor behoud van de leefbaarheid op de eilanden.

Het Rijk had in 1e instantie 2 inspraakmiddagen georganiseerd. 1 in Dokkum en 1 in Harlingen. Hoe dan? Vraag ik mij als eilander af. Hoe heeft iemand kunnen denken dat dat een goed idee was en dat eilanders, die gewoon aan het werk zijn, naar school moeten etc. voor een inspraak naar de vaste wal kunnen reizen.

De opkomst was dan ook tekenend. 4 mensen in Harlingen en 6 mensen in Dokkum.
Na veel aandringen zijn er daarna inloopmiddagen georganiseerd op de eilanden, daar was de opkomst vele malen hoger en dat werd dan ook positief ontvangen.

De inspraaktermijn voor de eilanden was eerst maar een paar weken. Dit is verlengd met 2 weken toen bleek dat de inspraakmiddagen op de eilanden nog geregeld moesten worden en vorige week zijn er nog een paar weken bijgekomen toen een delegatie van de verschillende eilanden hun zorgen hebben geuit in Den Haag.

Afgelopen donderdagavond werd er een debatavond georganiseerd door de gemeenteraad van Terschelling. Hier bleek de hoge betrokkenheid en de flinke zorgen die er leven bij de eilanders.

De zaal zat vol, ongeveer 200 mensen. Er waren Amelanders, Vlielanders en online werd er live, door zo’n 500-600 mensen meegekeken.

Dat is erg veel voor een bijeenkomst op 1 van de eilanden. Het gaat dan ook om de levensader voor eilanders. Er is geen alternatief voor de veerboot als je naar huis wilt of naar het ziekenhuis, je werk of school aan de wal moet. Alles moet met de boot mee. Van het eten op je bord, tot de stoel waarop je zit.

Het was een goede en positieve avond. Er werd volop gediscussieerd, soms stevig zoals we dat kunnen op de eilanden, maar uiteindelijk altijd weer met een portie humor.

Wat uiteindelijk blijft hangen is dat het nu wel noodzakelijk is dat de eilanders, via hun gemeentebesturen een zwaarwegende stem horen te krijgen in de uiteindelijke Nota van Uitgangspunten en het Programma van Eisen. Iets dat in de huidige concessie niet goed geregeld is.

Het kan niet langer zo zijn dat er in Den Haag beslist wordt over deze levensader, zonder dat de eilanden hierin veelvuldig gehoord worden en een zwaarwegende stem hebben.

Als eilander in deze Staten doet het mij erg goed om te merken dat deze roep om gehoord en gezien te worden, breed gesteund wordt vandaag en ik weet zeker dat dit op de eilanden ook gevoeld en gewaardeerd wordt.

De Staten van Fryslân steunen jullie en staan achter jullie, is het signaal van vandaag. Dat is mooi en terecht!
Praat met eilanders en niet over hen. De veerdienst is voor hen van levensbelang!