‘Een lagere energierekening zonder hogere lasten: pak deze Europese kans’

Door Provinciale Staten op 8 november 2020

De Europese GreenDeal biedt enorme kansen voor Friezen die tegen hoge energielasten aanhikken, maar geen middelen hebben voor de verduurzaming van hun woning. Nu daar vanuit Europa geld voor wordt vrijgemaakt is dit dus hét moment voor het Nederlandse kabinet en regio’s om het opknappen van woningen tot topprioriteit te maken.

Voor de PvdA Fryslân en PvdA Europa is het volstrekt helder dat hier enorme kansen liggen om met Europese gelden woningen te gaan verduurzamen voor Friezen die nu al worstelen met hun maandelijkse energierekening. Eind dit jaar komt Gedeputeerde Sander de Rouwe met een eerste overzicht van waarop Fryslân kan rekenen als het gaat om geld uit Europese fondsen en voor de PvdA Fryslân hoort daar ook subsidie voor het verduurzamen van woningen bij. Daar is voldoende aanleiding voor. Meer dan een half miljoen Nederlanders kunnen hun energierekening niet of nauwelijks betalen. En dat cijfer stijgt alleen maar, zo blijkt uit onderzoek van adviesbureau Ecorys. Daar komt nog eens boven op dat zeker een kwart van de Nederlandse woningcorporaties niet over voldoende middelen beschikt om hun bestaande woningen beter te isoleren, om zo de energiekosten te drukken.

Zo zagen veel Friezen hun huur dit jaar harder stijgen dan ze gewend waren, omdat hun woningcorporatie gaat investeren in het verduurzamen van hun woning.

Hoewel een dergelijke woningrenovatie de energiekosten behoorlijk kan drukken, leidt het opknappen van de woning vaak tot een huurverhoging die hoger is dan de daling van de energierekening. Hierdoor komen gezinnen met weinig inkomen in de problemen. Het verduurzamen van bestaande woningen is dé oplossing om de energierekening te verlagen en gelijktijdig klimaatverandering tegen te gaan. Maar als PvdA willen we niet dat huurders hun woonlasten vervolgens zien stijgen, met name als ze wonen in een sociale huurwoning.

Het was de Nederlandse Eurocommissaris Frans Timmermans die met een plan kwam om alle gebouwen in Europa te verduurzamen. Hij gaf het de pakkende naam Renovation Wave, oftewel Verduurzamingsgolf.

Timmermans is ‘founding father’ van de Green Deal, het grote project om Europa klimaatneutraal te maken in 2050. Deze Verduurzamingsgolf past perfect in deze plannen voor een duurzaam Europa. In Europa zijn gebouwen namelijk verantwoordelijk voor 40% van het energieverbruik en dragen tot 36% bij aan de totale uitstoot van broeikasgassen. Renoveren is daarmee een belangrijke pijler om de Europese klimaatdoelstellingen te halen. Hiervoor kunnen verschillende EU-fondsen worden ingezet, bijvoorbeeld het Corona-herstelfonds. Nederland kan in totaal aanspraak maken op 5,5 miljard euro uit dit fonds. Hier kan de renovatie van woningen en openbare gebouwen als ziekenhuizen en scholen heel goed in meegenomen worden. Het verduurzamen van gebouwen kan tot wel 160.000 extra banen opleveren in Europa. Dit is een kans die we voor onze Nederlandse bouwsector met beide handen moeten grijpen.

De PvdA roept de Nederlandse overheid en de regio’s daarom op om de Verduurzamingsgolf van de Europese Commissie te omarmen en prioriteit te geven aan de verduurzaming van sociale huurwoningen en openbare gebouwen. Laten we hier als Fryslân in voorop lopen.

Agnes Jongerius, Europarlementariër PvdA
Jaap Stalenburg, Statenlid PvdA Fryslân

Jaap Stalenburg

Jaap Stalenburg

Woordvoerder economie, werkgelegenheid, onderwijs, Europa, recreatie en toerisme, sociaal beleid, bestuur, participatie & veiligheid