Vrouwennetwerk bijgepraat over LF2018

Door Vrouwennetwerk op 27 maart 2018

Vrijdag 9 maart was de eerste bijeenkomst van dit jaar van het Vrouwennetwerk, met als thema Leeuwarden-Fryslân Culturele Hoofdstad 2018. Zonder ús Jannewietske was dit culturele hoogtepunt er nooit gekomen. Jammergenoeg was Jannewietske verhinderd. Gastsprekers waren Hanita van der Schaaf (LF2018) en Ellen Bruins Slot (PvdA-wethouder gemeente Tytjerksteradiel). We zaten in het verkiezingshonk van Ellen, in ’t Roodhert in Burgum. Een soort huiskamer met heel veel campagnemateriaal. Met ruim 20 vrouwen en een stamppotbuffet was het vol en heel knus.

Boven verwachting

Hanita was gevraagd om te vertellen over de organisatie en de activiteiten van LF2018. Hanita is niet verbonden aan de PvdA, maar was direct bereid om bij het vrouwennetwerk aan te schuiven om te vertellen over het culturele hoofdstadjaar. De aandacht van de (inter)nationale pers voor LF2018 is groot en de ticketverkoop loopt boven verwachting. Over het openingsevenement, en dan vooral de televisieuitzending, waren de meningen verdeeld. De grote voorstellingen zijn heel snel uitverkocht. Hanita attendeerde ons op de app en de huis-aan-huiskrant. Want naast de grote voorstellingen, zoals ‘Marijke Muoi’ en ‘De Stormruiter’ is er nog zo veel meer te zien en te doen.

Hanita van der Schaaf (l.) is verantwoordelijk voor de marketing van LF2018.

Iepen Doarp Feanwâldsterwâl

Ellen was gevraagd om te vertellen wat LF2018 betekent voor gemeenten. Ondanks de drukke campagnetijd wilde Ellen natuurlijk tijd voor het vrouwennetwerk vrij maken.  De gemeente Tytjerksteradiel heeft € 100.000 vrijgemaakt voor projecten. Hier is flink op ingeschreven met prachtige projecten. Eén van de projecten waar Ellen erg van onder de indruk is, is het project Iepen Doarp Feanwâldsterwâl. Alle huishoudens van het dorp zijn vastgelegd op beeld en geluid. De inwoners kwamen met aangrijpende verhalen die bij de buren soms niet eens bekend waren.

Ellen Bruins Slot (r.) heeft als wethouder cultuur in haar portefeuille en is zodanig betrokken bij LF2018.

Tussendoor werden er veel vragen gesteld en voorstellingen genoemd die we écht moeten zien. Het was een informatieve en gezellige bijeenkomst. En dat is ook het doel van het vrouwennetwerk. De volgende bijeenkomst is op vrijdag 1 juni. De uitnodiging en het programma volgen in mei.

De organisatie van het vrouwennetwerk,

Riek van der Vlugt
Tineke Laverman
Toke Beisterbosch
Ineke van Aalderen
Marja van de Meer

Waar ben je naar op zoek?