17 november 2014

Fryslân in 2015: ‘Werkgelegenheid van levensbelang’

“Na 18 maart gaat de PvdA door met het versterken van de Friese economie en het creëren van meer werkgelegenheid.” Zo begon Statenlid Hetty Janssen woensdag haar bijdrage tijdens de behandeling van de begroting voor 2015. Duurzaamheid blijft een belangrijk aandachtspunt evenals het vanuit de ‘mienskip’ werken aan ontwikkeling. “We investeren in een sterk Fryslân.”

Werk en ondernemen
“Werk is van levensbelang.” Zelf de economie versterken is daarom hét antwoord op de crisis. PvdA-initiatieven ‘Wurkje foar Fryslân’ en ‘Ondernemersimpuls Fryslân’ zijn hierbij belangrijk. Jonge talenten kunnen werkervaring opdoen en het verstrekken van energiepremies en projecten zoals de havens van Oudega en Rottevalle en de zuivelfabrieken bij Heerenveen leveren banen op. Concreet creëren de initiatieven volgens Janssen “1600 tijdelijke en minimaal 2400 structurele arbeidsplaatsen”.

Duurzaam Fryslân
Voor de PvdA is het belangrijk dat we de doelstelling halen om in 2050 niet meer afhankelijke te zijn van fossiele brandstoffen. Janssen benadrukt dat de PvdA niet alleen inzet op windenergie. “Zonne-energie en Blue Energy – energie uit zoet en zout water – verdienen ruime steun. We vragen de gedeputeerde daarom om te kijken of zonne-energie op grotere schaal benut kan worden.” Verder kunnen ook energiebesparing en hergebruik van grondstoffen bijdragen aan een duurzaam Fryslân.

Mienskip
“Hoe kun je vanuit de samenleving werken aan ontwikkeling?” Voor de PvdA ligt die vraag die ten grondslag aan het begrip ‘mienskip’. Met aandacht voor armoede, eenzaamheid en educatie is ‘KH 2018’ een voorbeeldinitiatief wat betreft mienskipstinken. “Cultuur als vliegwiel voor werkgelegenheid,” aldus Janssen. Daarnaast wil de PvdA het democratische gehalte van de politiek vergroten en jongeren erbij blijven betrekken. Iedereen moet ervaren dat zij invloed hebben op besluitvorming.

Zorg dichtbij
Wat aansluit bij het mienskipsgevoel is de decentralisatie van de zorg. Janssen: “Voor iedereen die ondersteuning nodig heeft is het goed dat de zorg dicht bij de mensen zélf wordt ondergebracht. Het kan echter alleen een succes worden als de samenleving zich ook verantwoordelijk gaat voelen. Dit moet in Fryslân kunnen slagen!” De Friese gemeenten zijn nu eerst aan zet. Maar de PvdA vindt het belangrijk dat de provincie alert blijft en concrete knelpunten helpt oplossen.