Door Provinciale Staten op 11 november 2015

‘Wij willen concrete plannen’

„Globaal, weinig concreet en een gebrek aan ambitie.” Zo omschrijft Hetty Janssen namens de PvdA de provinciale begroting voor het jaar 2016. „Het zijn oude plannen in een nieuw jasje.” Om meer richting aan de uitgaven te geven, komen de sociaaldemocraten met forse begrotingswijzigingen en presenteren ze eigen initiatieven.

Gat in de begroting
Het verlagen van de provinciale motorrijtuigenbelasting, de opcenten, met 80 miljoen euro is de PvdA een doorn in het oog. „Het creëert jaarlijks een gat in de begroting van 20 miljoen euro”, legt Janssen uit. „Het ergste is nog dat er over vier jaar een gat ontstaat dat alleen te dichten is door óf de opcenten weer te verhogen, óf extra te bezuinigen.” De PvdA komt daarom met een begrotingswijziging die voor een win-winsituatie moet zorgen. Door de opcenten niet te verlagen, maar te investeren in innovatie en het energiezuinig maken van woningen wil de PvdA het geld slimmer inzetten. Janssen verklaart dat het „weggeven van geld aan grote autobezitters” niks oplevert, maar dat het besteden van geld aan duurzaamheid ervoor zorgt dat „mensen minder energiekosten hoeven te betalen, het milieu er beter van wordt én de werkgelegenheid een impuls krijgt”.

Eerst beleid, dan pas geld
Dat er geld worden vrijgegeven voor onderwerpen waar Provinciale Staten zich inhoudelijk nog niet over heeft gebogen, is een ander probleem waar de PvdA tegenaan loopt. Janssen vindt dit onbegrijpelijk. „Het past niet in onze democratie. Kennelijk mogen we alleen meepraten over de grote lijnen. Als PvdA willen we concrete plannen” Het strookt ook niet met de uitspraken van gedeputeerde Sander de Rouwe (CDA) die in juni aangaf de Staten overal bij te willen betrekken. Daarom wil de partij het principe ‘eerst beleid, dan geld’ hanteren. Dat betekent dat het gewenste geld pas beschikbaar komt als er duidelijke voorstellen liggen en deze besproken zijn.