14 november 2023

Verslag werkbezoek Rode Vrouwen aan Hetty in de Eerste Kamer

Zo’n Provinciaal Vrouwennetwerk komt altijd van pas. Niet alleen overleggen de PvdA-dames regelmatig over politieke zaken of laten ze zich informeren over actuele thema’s, ze treden net zo makkelijk op als cheerleaders. Op 7 november treinden dik twintig vrouwen met groepskorting naar de Eerste Kamer in Den Haag.

Aanleiding: ‘onze’ Hetty Jansen, voorheen lid van de Friese Provinciale Staten, zou bij het debat over afschaffing van de huurwet haar maidenspeech houden. Hetty pleitte warm maar haarscherp over de PvdA/CU initiatiefwet die de rechtspositie van huurders sterk verbetert. Zoals de afschaffing van tijdelijke huurcontracten – met daarbij enkele uitzonderingen.

Daarvoor ontving zij de felicitaties van ondermeer minister Hugo de Jonge. Het netwerk was goed geïnstrueerd en zwaaide instemmend. Niemand waagde het om applaus, een fluitconcert of Friese vlag in te brengen.

Wat de vrouwen ervan hebben opgestoken? Dat alle stokpaardjes van de uiteenlopende partijen werden bereden, maar ook: mooie onderlinge gesprekken en ontmoetingen. Voor shoppen was geen tijd en na een stadswandeling en gezamenlijke maaltijd nam de groep de trein terug. Iedereen was enthousiast. Organisatrice Riek van der Vlugt: “En we hawwe oeral in posityve yndruk efter litten!”

Of de ingediende wetswijziging is aangenomen, werd deze week duidelijk: Het voorstel van o.a. Henk Nijboer is door de Eerste Kamer aangenomen!