23 oktober 2014

Veiligheid en leefbaarheid centraal bij N359 Lemmer

“De verkeersituatie bij Lemmer is al jaren een punt van zorg.” Statenlid Henni van Asten zei gisteren tijdens de Statenvergadering dat bepaalde maatregelen allang genomen hadden kunnen worden. De PvdA stemt in met het voorstel om de N359 te optimaliseren en geen nieuwe rondweg aan te leggen. Daarnaast vraagt Van Asten aandacht voor de maximumsnelheid op de weg.

Realistisch voorstel
Extra rij- en opstelstroken, bloktijden voor brugbediening en een extra ‘plus’ budget voor verbetering van de leefbaarheid langs de weg. Dat zijn de voorgestelde maatregelen voor “optimalisatie” van de N359. De PvdA is van mening dat dit voorstel realistisch en verstandig is. Zo staat het volgens Van Asten “ontwikkelingen in de toekomst niet in de weg.” Daarnaast is de PvdA nooit een voorstander geweest van een rondweg om de noordkant van Lemmer of door de Lemsterbaai. Deze varianten gaan door kwetsbare gebieden en bieden “te weinig oplossing voor elke euro die ze kosten.”

Aandacht voor omwonenden
“Wij vinden het belangrijk dat de maatschappelijke ‘plus’ er komt in nauwe samenwerking met de gemeente en omwonenden,” zo stelt Van Asten. Daarnaast moet er volgens de PvdA gekeken worden naar de maximumsnelheid op het traject bij Lemmer. Op een klein stukje weg gelden namelijk verschillende snelheidsregimes. Hierdoor staat de verkeersveiligheid en leefbaarheid onder druk. Op verzoek gaat gedeputeerde Poepjes daarom onderzoek doen naar de voor- en nadelen van het verlagen van de maximumsnelheid naar 50 km/uur.