‘Prijsstijging veerdienst zorgelijk voor eilanders’

Door Provinciale Staten op 12 oktober 2022

Update: De schriftelijke vragen van de PvdA zijn door Gedeputeerde Staten (GS) beantwoord. GS delen de zorgen van de PvdA over de tariefstijging en hebben deze overgebracht aan Doeksen. Doeksen heeft de voorgenomen toeslagen aangepast. Lees hier de volledige reactie van het college.  

De PvdA maakt zich zorgen om de eilanders op Vlieland en Terschelling die voor hun school en werk afhankelijk zijn van de veerdienst, nu rederij Doeksen van plan is om een brandstoftoeslag te rekenen. De extra prijsstijging van 11% per 1 januari betekent hoge kosten voor scholieren, studenten en werkenden om aan wal te komen. Woordvoerder Edou Hamstra vraagt daarom aan gedeputeerde Fokkens om samen met Doeksen en het Rijk te kijken of bewoners en leerlingen op het eiland een korting kunnen krijgen of extra gecompenseerd kunnen worden.

Levensmiddelen

Hamstra wil ook weten of de voorgenomen prijsstijging effect heeft op de prijzen van levensmiddelen, die vaak via de veerdienst naar het eiland vervoerd worden. ‘We snappen dat rederij Doeksen door de gestegen prijzen van gasolie en LNG maatregelen moet treffen, maar deze extra toeslag gaat de eilanders hard treffen. We moeten er daarom werk van maken dat eilanders hiervoor gecompenseerd worden of een korting krijgen, want zij zijn vaak afhankelijk van de veerdienst voor hun werk of opleiding’, reageert Hamstra.  

Langzamer laten varen

Daarnaast wil Doeksen LNG-schepen langzamer laten varen om brandstof te besparen. De PvdA wil weten of dit gevolgen heeft voor de aansluiting van de veerdienst op bussen en treinen. Mocht dat het geval zijn, dan vraagt de PvdA de gedeputeerde hierover met Arriva in gesprek te gaan.

📷 Rederij Doeksen

Waar ben je naar op zoek?