Door Provinciale Staten op 28 maart 2017

‘Twijfel aan kwaliteit onderzoek misstanden De Centrale As is zorgelijk’

De PvdA wil, een maand nadat gedeputeerde Sietske Poepjes (CDA) toezei dat onderbetaalde ijzervlechters van De Centrale As zo snel mogelijk uitbetaald worden, weten wat de stand van zaken is. Tijdens het vragenuurtje vraagt de PvdA wat de provincie gaat doen om de uitbetaling te bevorderen. “Omdat de aannemers helaas nogmaals onderzoek willen doen naar de misstanden, zal uitbetaling vermoedelijk niet eerder dan half mei plaatsvinden”, verklaart fractievoorzitter Remco van Maurik. “Wij willen weten of de provincie de gegevens van de werknemers kan vorderen om vervolgens het onderbetaalde loon voor te schieten.”

Onafhankelijkheid
Vakbond FNV maakte vorige week in een brief aan Provinciale Staten bekend dat onderaannemer Van Noordenne beschikt over de benodigde persoonsgegevens. Tevens schreef de vakbond dat de provincie en aannemers openlijk twijfelen over de kwaliteit van het onderzoeksrapport van de arbeidsinspectie. Het zou niet gelden als bewijs en er zou zelfs sprake zijn van een mogelijke juridische procedure tegen de arbeidsinspectie. De PvdA wil van de gedeputeerde weten of dit klopt. “Als het waar is, dan trekt de provincie de onafhankelijkheid van de arbeidsinspectie in twijfel. Dat is zorgelijk en getuigd van wantrouwen”, aldus Van Maurik.

Passende oplossing
Tijdens het debat op 15 februari zei gedeputeerde Poepjes dat zij zich „moreel verantwoordelijk voelde” voor de misstanden. Er werden zelfs diverse toezeggingen gedaan en moties aangenomen om zo snel mogelijk samen met de aannemers tot een passende oplossing te komen. De PvdA wil weten hoe lang het moet duren voordat deze oplossing er eindelijk komt. Tevens vraagt de PvdA opheldering over het oplossen van soortgelijke misstanden met betontimmermannen en wil het weten wanneer het provinciale inkoop- en aanbestedingsbeleid in Provinciale Staten wordt besproken.