Door Provinciale Staten op 23 maart 2016

‘Sneller duidelijkheid over steun Friese festivals en evenementen’

Organisatoren van evenementen in Fryslân moeten ruim van te voren te horen krijgen of ze wel of niet een bijdrage van de provincie krijgen. Die oproep doet de PvdA bij de behandeling van het nieuwe provinciale beleid voor cultuur, taal, onderwijs en sport. Sommige evenementen, zoals onlangs het Fries Straatfestival, krijgen pas laat te horen of ze aanvullende financiële steun krijgen, wat leidt tot problemen bij de programmering.

‘Meitinker’ voor nieuw beleid
Het voorstel voor meer duidelijkheid en continuïteit voor Friese evenementen en festivals doet de PvdA in een ‘meitinker’ die cultuurwoordvoerder Marja van der Meer morgen aan gedeputeerde staten overhandigt. Het liefst ziet de PvdA dat de provincie een meerjarenperspectief in het cultuurbeleid opneemt. Een ander voorstel dat Van der Meer in de ‘meitinker’ doet is een betere afstemming tussen onderwijs en het Friese bedrijfsleven. “It moat net nedich wêze dat in mbo’er út St.-Annaparochie op en del nei it Hearrenfean reizgje moat om in oplieding ta automonteur te folgjen.” Daarnaast wil de PvdA dat drietaligheid in het basis- en voortgezet onderwijs verder vorm krijgt.

Omrop Fryslân en breedtesport
Nu Omrop Fryslân de zelfstandige status heeft verloren, verwachten de sociaaldemocraten dat de provincie met een duidelijke visie over de toekomst van ús Omrop op de proppen komt. Ook blijft de PvdA hameren op continue aandacht voor top- en breedtesport. “No’t Thialf hast klear is fine wy dat de provinsje har ynsette moat foar in swimbad mei Olympyske ôfmjittingen yn Drachten”, aldus Van der Meer. Verder vraagt de partij aandacht voor de ruimtelijke kwaliteit van het Friese landschap. De PvdA hoopt dat de provincie inspiratie opdoet uit de tientallen voorstellen en het belooft het college en alle Friezen dat het de komende maanden ideeën blijft ophalen als inbreng voor het nieuwe beleid.


Meitinker Kultuer Taal Underwiis & Sport_1    Meitinker Kultuer Taal Underwiis & Sport_2
 ‘Meitinker Kultuer, Taal, Ûnderwiis & Sport’ / download pdf