Door Provinciale Staten op 9 oktober 2015

PvdA en D66 willen snelle start vervanging Stationsbrug Franeker

Er is in Franeker onrust en veel onduidelijkheid over de werkzaamheden aan de Stationsbrug. Het is bekend dat er een conflict is tussen de provincie en de aannemer over de opdracht, maar informatie over de actuele situatie krijgen de inwoners nauwelijks. Voor de PvdA en D66 reden om gedeputeerde Poepjes aan de tand te voelen.

Definitieve startdatum
“Van de voortslepende vertraging hebben de inwoners en ondernemers van Franeker erg veel last”, verklaart Wanda Ottens (PvdA) die, samen met D66-statenlid Mark de Roo, schriftelijke vragen indiende. “We willen daarom weten wat de definitieve startdatum van de werkzaamheden is en wat de gedeputeerde gedaan heeft om het conflict sneller op te lossen.”

Onafhankelijk advies
PvdA en D66 willen niet alleen weten wat de provincie doet om zo snel mogelijk te beginnen met de brug, maar ook hoe het verdere vertraging voorkomt en verkeersoponthoud beperkt. Verder willen de partijen weten wat het bindende advies is van het onafhankelijk adviesbureau dat de provincie en de aannemer eind juni inschakelden.

Grotere scheepvaart
De aanpak van de Stationsbrug maakt deel uit van het project ‘Franeker Waddenpoort’. De huidige brug is met meer dan vijftig jaar dienstjaren aan vervanging toe. Vooral de doorvaarhoogte en -breedte leiden tot problemen. De nieuwe brug is als de werkzaamheden klaar zijn geschikt voor de grotere scheepvaart.