Reddingsplan Friese cultuursector in de Staten

Door Provinciale Staten op 7 november 2023

Tijdens de aankomende begrotingsbehandeling bepaalt Provinciale Staten of we het culturele veld versterken en de nalatenschap van Culturele Hoofdstad voor heel Fryslân in stand houden, of dat we door bezuinigingen op cultuur mogelijk iets verliezen wat we niet meer terugkrijgen. PvdA, VVD, SP, PvdD, D66 en GL kiezen voor de cultuur. Zij doen woensdag twee wijzigingsvoorstellen om de aangekondigde bezuinigingen van Gedeputeerde Staten (GS) ongedaan te maken. Zij willen de halvering van het budget voor Arcadia tegenhouden en de structurele bezuiniging van €1,6 miljoen per jaar op cultuur en taal op termijn terugdraaien.

Geen bezuiniging op cultuur

Edou Hamstra (PvdA) namens de partijen: ‘Op 1 november hebben wij een commissievergadering georganiseerd waar het culturele veld ook kon inspreken. Daar kwamen veel mensen uit de sector op af. Zij maken zich zorgen over de voorgenomen bezuinigingen van het college. Het zorgt voor verschraling van het cultuuraanbod en het wegtrekken van talenten. Dat heeft niet alleen gevolgen voor ons rijke aanbod, maar ook voor de werkgelegenheid en de Friese economie.’ In de vorige periode is de bezuiniging van 1,6 miljoen al met minimaal een jaar uitgesteld, tot minstens 2026. In 2026 vindt een herverdeling van het provinciefonds plaats. De partijen willen dat GS bij de nieuwe verdeling van dit fonds ruimte zoekt om de financiering weer op het oude niveau te brengen. Daarmee wordt de bezuiniging van €1,6 miljoen per jaar definitief van tafel gehaald. Ze willen het jaar verlenging dat nog nodig is tot het nieuwe provinciefonds er is betalen uit de gebiedsbudgetten, zakgeld dat de gedeputeerden mogen uitgeven in hun eigen toegekende gebied.

Budget Arcadia gelijk houden

De PvdA, VVD, SP, PvdD, D66 en GL willen de halvering voor het budget van Arcadia terugdraaien. De projectorganisatie, die culturele programma’s organiseert om de erfenis van LF2018 in stand te houden, moet tot en met 2028 een budget van €2 miljoen per jaar houden. Edou Hamstra: ‘Arcadia draagt niet alleen bij aan de brede welvaart met een bloeiende cultuursector en hechte mienskip maar zorgt ook voor een economische impuls met inkomsten uit cultuurtoerisme, meer werkgelegenheid en draagt bij aan oplossingen voor maatschappelijke problemen.’ Voor de financiering van Arcadia willen de partijen daarom breder kijken dan het cultuurbudget. Arcadia moet wat hen betreft ook gefinancierd worden uit de budgetten voor economie en/of Europese subsidies.