29 oktober 2013

Pvda wil snelle intercity naar Leeuwarden

De Intercity naar Leeuwarden moet op termijn ook gedeeltelijk 200 km/u kunnen rijden. Om Leeuwarden te laten aanhaken bij het initiatief van de NS diende de PvdA Statenfractie samen met de Christenunie een motie in tijdens de vergadering van Provinciale Staten. De partijen willen dat de Gedeputeerde aandringt op de aanpassingen van het baanvak en de snelle Intercity naar Leeuwarden met klem in te brengen in het Bestuurlijk Overleg Meerjarenprogramma Infrastructuur Ruimte en Transport.

Aanleiding voor de motie is een brief van NS, waarin wordt aangekondigd dat er aanpassingen aan de treintrajecten richting het Noorden zullen worden uitgevoerd. De NS heeft in de brief aangegeven naast de HogeSnelheidsLijn (HSL) ook met snelle Intercity’s te willen rijden voor een snellere bereikbaarheid van de landsdelen noord, zuid en oost. Daarvoor moeten de baanvakken worden aangepast. Het traject Zwolle – Leeuwarden wordt echter niet genoemd in de rij van bestemmingen.

Ook wordt door de politieke partijen gevraagd om hiervoor samenwerking te zoeken met Groningen, Drenthe en Overijssel om er gezamenlijk bij de minister voor te pleiten dat de snelle trein op zo kort mogelijke termijn over de Hanzelijn (Zwolle-Lelystad-Randstad) zal rijden en niet pas in 2021. Verder wil de PvdA samen met de ChristenUnie dat de vier provincies onderzoek doen naar de fasering van baanvakaanpassing zodat er op korte termijn reistijdwinst voor de reiziger is te behalen. Dat onderzoek moet volgend jaar worden ingebracht bij de uitwerking van de Lange Termijn Spooragenda van het Rijk.

Beluister Statenlid Jouke van der Zee op Omrop Fryslân over dit onderwerp Link: http://www.omropfryslan.nl/nijs/pvda-ek-flugge-trein-ljouwert%20