PvdA stelt vragen over busverbinding Friesland College

Door Provinciale Staten op 16 februari 2023

De PvdA stelt vragen aan het college van Gedeputeerde Staten over de busverbinding tussen het busstation in Leeuwarden en het Friesland College, na aanleiding van gesprekken met studenten. Woordvoerder Edou Hamstra was aanwezig op het Friesland College om met mbo-studenten in gesprek te gaan over de provinciale politiek en de aankomende verkiezingen: “Studenten gaven aan dat zij soms niet met het ov naar hun onderwijsinstelling kunnen komen omdat er steeds minder bussen rijden. Terwijl ze wel aangeven behoefte te hebben aan een bus die vaker rijdt. Soms is de bus nu zo vol, dat ze bij de halte moeten blijven staan. Dit terwijl er bijvoorbeeld wel regelmatig een bus naar de NHL Hogeschool rijdt. Dat voelt voor hen oneerlijk, want zij hebben ook behoefte aan een goede verbinding.”

Hamstra wil daarom weten of er recentelijk wijzigingen zijn geweest in de dienstregeling waardoor er minder bussen rijden. Ook wil ze weten of het klopt dat er op dit moment geen directe busverbinding tussen het busstation Leeuwarden en het Friesland College rijdt. En zo ja, waarom die keuze is gemaakt. “Niet iedereen kan deze afstand lopen. Bijvoorbeeld omdat ze last hebben van long covid.”

Meer onderwijsinstellingen

De PvdA wil ook weten of er meer onderwijsinstellingen in Fryslân zijn waar weinig of geen bussen stoppen, of waarbij de dienstregeling niet is aangepast aan het rooster van de studenten. “Studenten moeten hun onderwijsinstelling goed kunnen bereiken met het ov zodat zij op tijd zijn voor hun colleges en examens”, reageert Hamstra.

Edou Hamstra

Edou Hamstra

Lijsttrekker Provinciale Staten