PvdA maakt belofte aan Holwerd aan Zee waar

Door Provinciale Staten op 29 juni 2018

Na jarenlang plannen maken kwam er woensdag vanuit de provincie eindelijk groen licht voor het project Holwerd aan Zee. Onder aanvoering van de PvdA maakte Provinciale Staten 10 miljoen euro vrij voor het leefbaarheidsproject. “Holwerd aan Zee is misschien wel het meest prestigieuze Friese project op dit moment”, zei fractievoorzitter Remco van Maurik toen hij het voorstel met steun van zeven andere partijen indiende.

Schouders eronder

Met het geld voor Holwerd aan Zee lost de PvdA een belofte uit 2015 in. Jannewietske de Vries zei destijds al 10 miljoen euro te willen geven. Van Maurik roemde de doorzettingskracht van de initiatiefnemers. “Ze bewijzen dat je veel voor elkaar krijgt als je samen de schouders eronder zet.” Als alles goed gaat wordt in 2021 begonnen met de realisatie van Holwerd aan Zee, waarvan een dijkdoorsteek en een beleefmeer de grootste aandachtstrekkers zijn.

Stippen op de horizon

Holwerd aan Zee was één van de voorstellen die de PvdA indiende voor de toekomstplannen van de provincie Fryslân, de zogenoemde Kadernota. Andere voorstellen waren een provinciale energiecoach voor duurzaam wonen en werken, structureel geld voor Zorgbelang Fryslân, een fonds voor grote lokale initiatieven en het werken aan een vervolg op het succes van LF2018. Van Maurik zei: “We moeten stippen op de horizon blijven zetten. Meer fossielvrije energie, gasloos wonen, meer biodiversiteit, vitale dorpen en wijken en langer thuis wonen. Allemaal maatschappelijke uitdagingen waaraan we moeten werken.”

Samenwerking

Met andere partijen diende de PvdA ook voorstellen in. Zo willen we met GroenLinks dat het insectenwerk tot uitvoering komt. Met de ChristenUnie gaan we voor meer geld voor circulaire economie en met D66 voor een vervolg op Places of Hope. Samen met de VVD willen we van veilige fietsoversteek bij Surhuizum en met de FNP meer aandacht voor zorgvoorzieningen en een extra impuls voor geothermie.

Meer weten over de toekomstambities van de PvdA? Lees dan ‘Zeker van een sterk Fryslân na 2018’ of de volledige speech van Remco van Maurik.