25 april 2024

PvdA kritisch op makkelijker maken referenda: ‘Zijn vatbaar voor manipulatie’

In de Provinciale Statenvergadering van 24 april werd gesproken over het wijzigen van de provinciale referendumverordening. Een referendum is een stemming van het volk over een politiek onderwerp.

De FvD, BBB en PVV dienden een initiatiefvoorstel in om de referendumverordening van de provincie te wijzigen. Deze partijen willen dat het makkelijker wordt om een referendum te organiseren. Zo willen ze het aantal handtekeningen van burgers dat nodig is om een referendum te verzoeken verlagen*. Ook de opkomstdrempel van het referendum die bepaalt of de uitslag geldig is wordt in het voorstel verlaagd van 40% naar 30%.

De PvdA is kritisch op het makkelijker maken van referenda: “Referenda zijn vatbaar voor manipulatie door belangengroepen, lobbyisten en media-invloeden. Deze partijen kunnen informatie selectief presenteren of misleidende campagnes voeren om het resultaat van het referendum te beïnvloeden, waardoor de uiteindelijke beslissing mogelijk niet het beste belang van de samenleving weerspiegelt. En de totale kosten per referendum lopen ook op tot €2,6 miljoen, ” zei Jaap Stalenburg in het debat.
De PvdA vroeg de initiatiefnemers daarom om de drempelwaarden te verhogen: “kijk bijvoorbeeld naar de nieuwe referendumverordening van de provincie Groningen waar deze een stuk hoger liggen.”
De PvdA stemde uiteindelijk tegen het voorstel, omdat de drempelwaardes niet werden verhoogd. Het voorstel werd uiteindelijk wel aangenomen.

* Het aantal ondersteuningsverklaringen voor een inleidend verzoek wordt in het initiatiefvoorstel verlaagd van 0,33 procent van de kiesgerechtigden bij de laatste Provinciale Statenverkiezingen (ca. 1700 verklaringen) naar 0,075 procent (ca. 400 verklaringen). Het aantal ondersteuningsverklaringen voor het definitieve verzoek wordt verlaagd van 5 procent (ca. 25.900 verklaringen) naar 2,25 procent (ca.1.500 verklaringen).