Door Provinciale Staten op 11 februari 2016

‘Omwonenden hebben recht op duidelijkheid over problemen Drachtsterbrug’

Een ezel stoot zich normaal niet twee keer aan dezelfde steen. Toch staat de provincie opnieuw voor grote problemen bij de aanleg van een aquaduct in Leeuwarden. De Drachtsterbrug is verzakt, er is sprake van ‘technische problemen’ en er zijn meningsverschillen met aannemer Heijmans. Ondertussen krijgen de omwonenden amper informatie. De PvdA wil zo snel mogelijk openheid van zaken.

Niet jarenlang in de rotzooi
Het is voor de PvdA onacceptabel dat gedeputeerde Sietske Poepjes (CDA) niks wil zeggen over de omvang en de aard van de problemen. Hoe houdt de provincie toezicht op de werkzaamheden van dit soort uitbestede infraprojecten, dat willen Statenleden Remco van Maurik en Wanda Ottens weten. Zij vragen zich hardop af of het college wel geleerd heeft van de problemen bij de aanleg van de aquaducten bij de Haak om Leeuwarden. “Het mag niet zo zijn dat het werk jarenlang blijft duren en dat de omwonenden in onzekerheid en in de rotzooi achterblijven.”

Veilige oplossing
De PvdA wil ook van de gedeputeerde weten hoe zij alle bewoners van Aldlân op de hoogte houdt van de ontwikkelingen. Deze hebben volgens Van Maurik en Ottens recht op duidelijkheid en alleen het oprichten van een klankbordgroep vinden zij niet voldoende. De verwachting is dat er een continue stroom van zwaar bouwverkeer zal ontstaan door het afsluiten van de verbindingsweg tussen de straten Weideflora en Stinzenflora en de verbouw van woonzorgcentrum Erasmushiem. “Laat de gedeputeerde snel met een veilige oplossing komen”, benadrukken de Statenleden.