‘Nashville’ toont aan dat regenboogdiscussie actueel is

Door Provinciale Staten op 8 januari 2019

Vol ongeloof las ik de berichten over de Nashville-verklaring en de steun die het krijgt in ons land en onze provincie. Politici van christelijke partijen zoals de SGP ontkennen met de Nashville-verklaring het homohuwelijk. Het ontkennen van het homohuwelijk en het negeren van de liefde, anders dan die tussen man en vrouw, is niet meer van deze tijd. Het toont aan dat er van gelijke behandeling nog altijd geen sprake is en dat we moeten blijven vechten voor het gelijke recht van liefde voor iedereen.

Solidariteit en tolerantie

Ruim twee jaar geleden startte de PvdA samen met D66 en GroenLinks het initiatief om van Fryslân een regenboogprovincie te maken. Het draait daarbij om stellingname en actief handelen, met als doel om solidariteit en tolerantie te stimuleren en als provincie het goede voorbeeld te geven. Na een emotioneel debat stemden 19 Statenleden voor en 24 Statenleden tegen het opstellen van een regenboogbeleid en het hijsen van de regenboogvlag op coming-outdag.

De tegenstand kwam toen voornamelijk vanuit de hoek van het CDA. Tegenstanders impliceerden dat in Nederland homoseksualiteit niet meer als onnatuurlijk wordt gezien en dat de emancipatie van de LHBT-gemeenschap geen uitzonderingspositie hoeft te krijgen. Het hijsen van de regenboogvlag zou borstklopperij zijn en een hype dat alleen maar zou leiden tot nieuwe uitsluiting.

Vechten voor gelijke kansen

Met de publicatie van de Nashville-verklaring heeft iedereen gezien dat deze tegenargumenten volkomen onjuist zijn. Wij blijven ondertussen vechten voor gelijke kansen voor iedereen. Onderdeel hiervan is dat Fryslân, ook al zijn we de laatste, een regenboogprovincie wordt en de regenboogvlag laat wapperen. Samen laten we dan zien dat we de uitlatingen in het akkoord niet accepteren. Na de verkiezingen in maart, nemen we opnieuw het initiatief om dit voor elkaar te krijgen. Het is aan de kiezer om te zorgen dat er dan een meerderheid voor is in Provinciale Staten.

Edou Hamstra
PvdA Steatefraksje

Woordvoerder

Woordvoerder


Edou Hamstra

Statenlid
Verkeer, Vervoer, Sociaal beleid & Zorg

Telefoon: 06 – 29 59 03 01
E-mail: e.hamstra@fryslan.frl

Stuur mij een bericht