Door Provinciale Staten op 3 februari 2015

JA! Jannewietske bezoekt Doarpshiem in Stiens

Kleinschalige ouderenzorg in de buurt steunt de Partij van de Arbeid van harte. Jannewietske bracht daarom afgelopen maandag een bezoek aan het Doarpshiem van Idesta in Stiens. Ze sprak met bewoners en medewerkers over de voordelen van kleinschalig wonen en werkgelegenheid in de ouderenzorg.


Vernieuwende zorghuisvesting

“Huisvesting van mensen die zwaardere zorg nodig hebben moet op een vernieuwende manier worden aangepakt”, dat zei de PvdA lijsttrekker tijdens haar bezoek. “We willen allemaal graag zo lang mogelijk thuis wonen. Maar als zorg echt nodig is, is gezamenlijke huisvesting zo dicht mogelijk bij huis beter en veiliger.” De provincie kan volgens Jannewietske helpen door bestaande fondsen in te zetten voor de bouw van kleinschalige zorghuisvesting. “Bestaande verzorgingshuizen moeten we natuurlijk niet slopen. Die moeten we aanpassen aan de moderne wensen.”

Beter werk in de zorg
Over de werkgelegenheid in de ouderzorg zei Jannewietske dat ze het aanbesteden van zorg ziet als een “bedreiging” voor de kwaliteit. “Zorgwerkgevers kiezen steeds vaker voor losse contracten”, zo verklaart de gedeputeerde. “Ze zijn bang voor financiële problemen als ze een aanbesteding verliezen. Dit kan worden opgelost als de werknemers bij aanbestedingen het werk volgen.” Ze vervolgt: “Als we dit combineren met goede kwaliteitseisen van gemeenten krijgen we beter werk in de zorg. Dat is goed voor de ouderen die zorg nodig hebben en voor de zorgverleners.”