Door Privé: Roel de Jong op 20 september 2015

Innoveren of isoleren

Afgelopen week heeft de Tweede Kamer zich bezig gehouden met de begroting 2016 en de algemene beschouwingen. Naast het onderwerp vluchtelingen, waren er ook nog onderwerpen als onderwijs en innovatie die de aandacht vroegen. Diederik Samson vroeg nadrukkelijk aandacht voor het onderwerp innovatie en pleitte zelfs voor een Nationale Innovatie Bank. Dit met middelen gevuld door onder andere de Rijksoverheid. Minister-president Rutte zei toe te bekijken op welke wijze hieraan vorm kan worden gegeven. Een hoopvol en lovenswaardig initiatief.

Het is ook nodig. Zo blijkt uit de inventarisatie die oud-minister en oud-eurocommissaris mevrouw Kroes heeft uitgevoerd, dat slechts zes Friese innovatieve bedrijven als zogenaamde start-ups kunnen worden gekwalificeerd. Start-ups werken aan nieuwe innovatieve producten, pakken kansen, gaan de uitdaging tot vernieuwing aan. Het provinciaal bestuur zet deels het mes in het investeringsprogramma Wurkje foar Fryslan en draait noodzakelijke investeringen ter grootte van tenminste €25 miljoen, bedoeld voor de arbeidsmarkt en onderwijs, terug. Een programma dat nota bene twee jaar geleden nog met steun van het nu uitbenende CDA werd vastgesteld.

Is innovatie dan iets wat niet bij Fryslân past? Om de donder niet. Als oud-dagelijks bestuurders van het Wetterskip Fryslân, hebben wij afgelopen jaren nadrukkelijk het begrip innovatie op de agenda van zowel het Wetterskip als andere agenda’s gezet. Samenwerking met onder andere Provincie Fryslân, Wetsus, het bedrijfsleven en woningbouw- en milieuorganisaties is gezocht en gevonden en daar zijn mooie innovatieve projecten uit voortgekomen. Onder andere met steun van onze provincie.

Het schrappen van een beoogd “Fund of Funds”, een bezuiniging van €30 miljoen, bedoeld om in samenwerking met andere financiers binnen het bedrijfsleven innovaties aan te jagen, wordt door ons dan ook niet begrepen. Even zo waar het gaat om het schrappen van €5 miljoen voor nieuwe netwerkvorming binnen de watertechnologie. Waterprovincie Fryslân, de stad Leeuwarden – die watertechnologie als speerpunt heeft gekozen – en het netwerk van kennis en ontwikkeling binnen de Friese samenleving, zijn gebaat bij een krachtige inzet op het gebied van arbeidsmarkt, onderwijs en innovatie, en verdienen innovatie als speerpunt.

Waar men landelijk extra wil inzetten op innovatie, waar arbeidsmarkt en onderwijs elkaar vinden, waar uitdagingen bij Fryslân horen, keert de provincie vernieuwing de rug toe. Blijkbaar wil dit college niet innoveren, maar terug in de tijd en zich isoleren. Wil dit college kansen bieden aan creatieve geesten, dan moet het durf tonen.

Sander, Fryslân verdiend beter.

Wietze de Haan (oud-bestuurder Wetterskip Fryslân)
Roel de Jong (Statenlid Partij van de Arbeid Fryslân)

Privé: Roel de Jong

Privé: Roel de Jong

Naam: Roelof de Jong Geboren: 25 maart 1958, Heerenveen Woonplaats: Heerenveen Opleiding: westerse cultuurtechniek Telefoon: 06 – 46 17 30 32 E-mail: [email protected] Roel’s favorieten: PvdA’er: Domela Nieuwenhuis, Willem Drees en Joop den Uyl Hobby’s: voetbal, tennis, wandelen en lezen Tv-programma: Studio Sport Eredivisie Boek: De ontdekking van de Hemel van Harry Mulisch Radiozender: NPO1

Meer over Privé: Roel de Jong