Door Wetterskip Fryslân op 2 november 2020

Alweer!!??… Het Noordelijk Belastingkantoor (NBK)

Volgens de laatste berichten is het NBK aan de beterende hand. Het NBK – ooit opgericht om belastingen te innen van de noordelijke waterschappen en de gemeente Groningen – bleek een geldverslindende club te zijn.

Hoewel we nog ver af zijn van de geprognotiseerde mooie cijfers van het NBK, hoeven er geen bakken geld meer bij.

En toen was er ineens het persbericht over de verhuizing van Stad Groningen naar het voormalige gemeentehuis van Haren. Dat pand zou beter zijn toegerust voor de taken van het NBK, betere bereikbaar en even duur.

Daar konden wij ons niets bij voorstellen.

Immers het pand van het NBK aan de Trompsingel in Groningen is nog maar in 2017 geheel verbouwd en voor bijna een miljoen aan de eisen van het NBK aangepast. De huurprijs werd daarvoor 10 jaar lang met 84.000 euro verhoogd.

En dan de bereikbaarheid. Gratis of goedkoop parkeren kun je niet op de Trompsingel (wel op de verschillende transferia met een P+R-kaartje voor busvervoer naar de stad).  Het huidige NBK ligt naast het busstation en hoofdtreinstation van Groningen, waarvandaan je met het OV het hele werkgebied van het NBK kunt bereizen. Bij het gemeentehuis van Haren staat weliswaar een bushalte, vanwaar je naar het treinstation kunt gaan, waar het boemeltje Groningen- Assen/Zwolle stopt.

Wij blijven ons verbazen. Ook nu er antwoorden zijn op onze vragen. Bereikbaarheid gaat kennelijk alleen over gratis parkeren en ons Dagelijks Bestuur, waarvan de portefeuillehouder Financiën samen met bestuurders van de waterschappen Hunze en Aa’s, Noorderzijlvest en de Gemeente Groningen het bestuur vormt, vindt het heel gewoon dat de nieuwe huurprijs de komende jaren nog steeds de verhoging bevat voor de verbouwing van het oude pand dat op verzoek van huurbaas Gemeente Groningen wordt verlaten.

Hierover is het laatste woord nog niet gezegd.