Hier blijft dat feestje

Door Provinciale Staten op 21 september 2023

Er dreigen links en rechts dorpsfeesten te verdwijnen als er geen hulp komt voor de organisatoren, aldus de Toerisme Alliantie Friesland in een noodoproep in de Leeuwarder Courant van 19 september. Deze negatieve trend speelt al langer in de provincie, grote zowel als kleine evenementen worden verdrukt door complexe regeldruk en hoge kosten. Een week eerder luidden meer dan vijftig Friese organisaties al dezelfde noodklok. Voor organisatoren voelt het alsof ze vechten tegen een driekoppige wurgslang, de naweeën van corona, hoge organisatiekosten en verstikkend papierwerk.

De Provinciale Statenfracties van VVD, D66, PvdA en JA21 zijn de afgelopen maanden op zoek geweest naar oplossingen voor deze problematiek in de evenementensector. Met als basis het recente onderzoeksrapport van de Toerisme Alliantie Friesland dienen deze partijen aankomende Statenvergadering daarom een motie in waarmee zij het college verzoeken een Fries evenementenloket op te richten.

Fries evenementenloket

Bij dit loket zou de provincie samen met gemeenten, de politie en de brandweer organisatoren van de dorpsfeesten en andere evenementen ondersteunen. Zo zou bijvoorbeeld kennis beter gedeeld moeten worden tussen organisaties en zou het bureaucratische proces uit handen moeten worden genomen van de organisatoren. Daarmee zouden organisatoren zich niet meer hoeven te focussen op stapels papierwerk, maar op het organiseren van een zo goed mogelijk evenement. “Zelfs bij een open tent moeten nu de nooduitgangen worden aangegeven in de aanvraag. Doe je dat niet dan loopt het proces vertraging op. Dat moet toch echt anders kunnen”, volgens Statenlid Martijn Brands (VVD) namens de partijen.
VVD, D66, PvdA en JA21 rekenen op brede steun vanuit de andere Statenfracties. “Iedereen ziet dat de evenementensector met grote problemen kampt, en niemand wil dat diezelfde rijke evenementenwereld, denk aan al die dorpsfeesten, uit onze provincie verdwijnt” aldus Brands . Met dit initiatief hopen de fracties de organisatoren de hulp te bieden die gevraagd wordt.

Martijn Brands, VVD
Danny van der Weijde – Hoogstad, D66
Jaap Stalenburg, PvdA
Maarten Goudzwaard, JA21