‘Het herdenken en vieren van onze vrijheid mag wat kosten’

Door Provinciale Staten op 25 april 2024

Volgend jaar is het 80 jaar geleden dat Nederland bevrijd werd. “Een kostbaar moment van reflectie, een moment om stil te staan bij de waarde van vrijheid en de kwetsbaarheid ervan,’’ zegt Jaap Stalenburg in de Provinciale Statenvergadering van 24 april. Dat moet volgens de PvdA groots herdacht en gevierd worden.

Alleen lopen de voorbereidingen voor het vieren van de 80-jarige bevrijding stroef. De kerngroep Fryslân Betinkt & Fiert werkt al sinds 2022 in overleg met de provincie aan plannen. Daarvoor heeft de organisatie een bijdrage van €450.000 gevraagd aan de provincie. Onze provincie heeft namelijk de waardevolle traditie om financieel bij te dragen aan de herdenking en viering van onze bevrijding, bijvoorbeeld €600.000 bij 75 jaar. Maar voor deze editie wil het college slechts €150.000 bijdragen aan twee van de zeventien projecten die de kerngroep wil organiseren, tot zware teleurstelling van de organisatie.

Redenen voor de PvdA om samen met D66, VVD, JA21 en SP een motie vreemd in te dienen.

Want, zoals Stalenburg in zijn bijdrage zei: “Wat de PvdA betreft is het eenvoudig: het herdenken en vieren van onze vrijheid, juist nu onze vrijheid weer in gevaar lijkt, mag wat kosten.”

Bovendien zorgen het standpunt van het college en de uitspraken van de gedeputeerde dat opnieuw een burgerinitiatief wordt teleurgesteld: “De projectgroep was samen met ambtenaren opgetrokken om er een gezamenlijk project van te maken. Het is wel een hele ongelukkige woordkeus als je als gedeputeerde aan het einde van de rit zegt dat de overheid ‘geen pinautomaat is’. En weer burgers gefrustreerd afhaken.”

De motie vraagt om de plannen van de kerngroep Fryslân Betinkt & Fiert samen met de kosten voor de provincie nog voor de Kadernota, die in mei wordt besproken, met Provinciale Staten te delen. Zodat er bij de behandeling van de kadernota gekeken kan worden gekeken of er meer geld kan worden vrijgemaakt om de vrijheid groots te vieren. De motie haalde geen meerderheid, maar wij zullen zeker met een voorstel komen bij de Kadernota.