De corona-crisis treft ook Fryslân keihard. Bedrijven hebben het economisch zwaar, grote publiekstrekkers als Oerol en de Sneekweek mogen niet georganiseerd worden en er staan veel kleine bedrijven in dienstverlening, horeca en toerisme op omvallen. Het coronavirus raakt alles en iedereen. Wat begon als een gezondheidscrisis, leidt nu naar een economische crisis en ondertussen lost de klimaatcrisis zich niet zelf op. Juist nu moeten we investeren in mensen en banen. De oplossing voor deze crisis kan simpel en uitdagend zijn: inzetten op de Europese Green Deal, van onze Eurocommissaris Frans Timmermans.
Deze week spreekt Provinciale Staten van Fryslân over de beleidsbrief ‘Fryslân en Europa 2020-2023’. Daar zal het zeker gaan over deze Green Deal. Fryslân heeft ondertussen al het voortouw genomen, met als doel in 2025 de meest circulaire regio van Europa te zijn. Zo is de schaatsbaan Elfstedenhal in Leeuwarden al circulair. Gedeputeerde Staten lieten gelukkig weten dat het streven naar een circulaire economie het doel blijft bij het herstellen van de Friese economie na de crisis.
Naast de schaatsbaan zijn er nog tal van voorbeelden, zoals de zeventig coöperaties van burgers die een windmolen delen of de Friezen die van restafval alternatieven voor plastic maken.
Het is daarom juist zaak om door te blijven pakken. De grote bedrijven zullen hun (grote) deel van de rekening moeten betalen. Want ook zij ruiken de mogelijkheden van de duurzame transitie. Juist nu moeten we investeren in Europa, in Fryslân, want uit deze duurzame transitie gaan heel veel banen komen. Europa helpt hierbij, zij stellen fondsen beschikbaar zoals het Europees Sociaal Fonds. Dit is erop gericht om te investeren in mensen, ze door de crisis te helpen en ze de middelen te bieden die ze daarvoor nodig hebben. Of dit nu bijscholing is of om meer bedrijvigheid aan te trekken.
Als Europa moeten wij ervoor kiezen om onszelf te helpen. Dit kan alleen als we ervoor zorgen dat we als politiek iedereen meenemen. Dus niet door sociale huurwoningen van het gas te halen, zonder vervangende verwarmingsbron, zonder zeker te weten dat de bewoners een pannenset hebben die op inductie past. De enige manier om dit goed aan te pakken, is samen en door iedereen mee te nemen. Want het is moeilijk groen doen als je rood staat.
Het gaat de komende maanden spannend worden bij de besluitvorming over miljardeninvesteringen in het Europa van na de crisis. Daar liggen kansen voor Fryslân. Het vraagt goede ‘groene’ voorstellen en een bundeling van krachten. Schouder aan schouder zal de ‘mienskip’ moeten werken aan deze unieke kans om de economie duurzaam te versterken en de provincie groener te maken.
Agnes Jongerius
Europarlementariër PvdA
Jaap Stalenburg
Statenlid PvdA Fryslân