‘Kunnen nieuwe Friese bedrijven straks nog aangesloten worden op het energienetwerk?’

Door Provinciale Staten op 9 juni 2022

De PvdA wil weten of nieuwe bedrijven in Fryslân het risico lopen om niet langer aangesloten te kunnen worden op het hoogspanningsnet. In Noord-Brabant en Limburg is geen ruimte meer voor bedrijven die een nieuwe of zwaardere aansluiting willen. Woordvoerder Erik de Groot wil van de gedeputeerde weten hoe groot het risico is dat zoiets hier kan gebeuren. ‘Het is de eerste keer dat de landelijke netbeheerder TenneT ergens een stop op het netwerk zet. Dat heeft direct een grote maatschappelijke impact en mogelijk gevolgen voor onze klimaatdoelen. Eerder heeft de regionale netbeheerder Liander ons gewaarschuwd voor problemen op het stroomnet in Fryslân. De berichten uit het zuiden baren ons daarom zorgen.’

Aanpak van de druk

‘We gebruiken steeds meer stroom en willen door de hoge gasprijzen en de oorlog in Oekraïne versneld van het gas af’, zegt De Groot, die wil weten of dit de komende tijd voor extra uitdagingen zorgt bij netbeheerders. Hij vraagt de gedeputeerde ook hoe de aanpak van de druk op het energienetwerk in Fryslân verloopt en hoe er met bedrijven en duurzaamheidsinitiatieven wordt gecommuniceerd over hun aansluiting. Als bedrijven het bericht krijgen dat zij niet kunnen toetreden tot het stroomnet, wil De Groot weten of er sprake is van compensatie voor de schade.   

Buurtprovincies

De minister voor Klimaat en Energie noemt in zijn brief aan de Tweede Kamer de problemen op het regionale elektriciteitsnet in Noord-Holland. De PvdA wil daarom ten slotte weten of er signalen van de buurtprovincies zijn dat het hoogspanningsnet daar vol zit en wat daarvan de consequenties zouden zijn voor Fryslân.