Door Pact van Joure op 15 maart 2017

‘Er is werk maar te weinig banen voor mensen met arbeidsbeperking’

Het vraagt creativiteit om banen vrij te maken voor mensen met een arbeidsbeperking of afstand tot de arbeidsmarkt. Dat was de conclusie van de bijeenkomst die het Pact van Joure, een werkgroep van de Friese PvdA, vorige week organiseerde. De discussieavond, waaraan wethouders Jos van der Horst (SP), Houkje Rijpstra (PvdA) en Statenlid Retze van der Honing (GrienLinks) deelnamen, maakte duidelijk dat er meer inzet nodig is om werk voor mensen met een beperking om te zetten in banen.

Het goede voorbeeld
Waardevol werk voor iedereen is iets waar veel bedrijven voor open staan, zo bleek tijdens de bijeenkomst. Het wordt alleen belemmerd door regels en voorschriften. Dit maakt werkgevers kopschuw, aldus Trees Flapper namens de organisatie van het Pact van Joure. “Een knelpunt is dat overheden zelf niet voldoen aan de afspraken om mensen met een beperking in dienst te nemen. Zij moeten juist het goede voorbeeld geven.” Het Pact vindt tevens dat er meer aandacht en waardering moet zijn voor bedrijven die hun nek uitsteken en op eigen initiatief dit soort werknemers aannemen.

Begeleiding en onderwijs
Als werknemers met een beperking in dienst komen is het noodzakelijk dat ze goed begeleid worden. Tijdens de discussieavond was de gedeelde mening dat directe collega’s de beste coaches zijn, al vraagt het veel van het bedrijf. Verder werd duidelijk dat de plaatsing van arbeidsbeperkten speciale voorbereiding vereist. “Na goed onderwijs is het makkelijker om mensen met een beperking te plaatsen”, verklaart Flapper. Samenwerking tussen scholen en bedrijven is daarom, volgens het Pact van Joure, belangrijk. Op die manier leren studenten over de omgang met mensen met een beperking.