Stikstofreductie ambities
In februari werd in de commissievergadering van het Wetterskip gesproken over de stikstof problematiek. Dat ging over mogelijkheden om waterschappen vrijstelling van natuurvergunning te geven voor grote werken. Onze fractie heeft aangedrongen om daar géén gebruik van te maken. Dit staat immers haaks staat op de klimaatambities, waterkwaliteitsdoelen en de biodiversiteitsambities van het Wetterskip. Tijdens de DB vergadering werd geconcludeerd dat er nog te veel onduidelijk is over de bijdragen van het Wetterskip aan de Friese Aanpak Stikstofproblematiek, die bij de provincie in ontwikkeling is. Daarom zegde het DB toe om voor de zomer te komen met een uitgebreidere notitie over de stikstofproblematiek in relatie tot grote beleidsprogramma’s, zoals de veenweideproblematiek, de Nota Zoetwaterbeheer en de Kader Richtlijn Water. Wordt vervolgd.
Waterkwaliteitsplannen Wetterskip Fryslân
Eind 2020 bespraken we de Beslisnota van de Kader Richtlijn Water (KRW) voor de derde en laatste periode van deze Europese Waterkwaliteitsrichtlijn. Duidelijk werd dat veel waterkwaliteitsdoelen aan het eind van deze laatste periode nog niet gehaald gaan worden. Soms komt dat omdat diverse maatregelen langere tijd nodig hebben voordat effecten zichtbaar zijn. Volgens ons dus reden genoeg om het maximaal mogelijke te doen.
Maar het DB vindt een maximaal maatregelenpakket te duur. Daar zijn we het dus niet mee eens. Weliswaar zullen de effecten van maatregelen in 2027 niet allemaal zichtbaar zijn, maar dat gebruiken als reden om minder maatregelen te nemen in plaats van meer, vinden wij onverstandig.
En dan nog de financiële risico’s van zo’n beperkt maatregelenpakket. De Europese Commissie heeft aangegeven landen te gaan beboeten als zij waterkwaliteitsdoelen niet halen. Daar kun je alleen onderuit komen wanneer je de plannen voor invoering van maatregelen hebt gemaakt, gefinancierd en in gang gezet.
De coalitiepartijen in Wetterskip Fryslân gokken erop dat het met die boetes wel mee zal vallen.
Wij concluderen dat dit gegok ertoe zal leiden dat we straks èn onvoldoende schoon water hebben èn ook nog eens veel geld aan boetes kwijt zijn. Liever maatregelen dan boetes is ons devies.
Inspraak is mogelijk
De KRW plannen voor het beheergebied van Wetterskip Fryslân komen naar verwachting in de inspraak in de periode van zes weken van 22 maart tot en met 2 mei 2021. De landelijke KRW plannen worden gedurende zes maanden ter inzage, gelegd van 22 maart 2021 tot en met 21 september 2021.
Annelies Stolp
PvdA-fractie Algemeen Bestuur Wetterskip Fryslân