20 december 2014

De Sionsberg: passende zorg voor regio Dokkum

Bereikbare kwaliteitszorg voor Noordoost Fryslân dat is waar Statenlid Douwe Hoogland voor staat. Na het faillissement van De Sionsberg heeft hij samen met Kamerlid Lea Bouwmeester (PvdA) hard gewerkt om de zorg in de regio Dokkum te waarborgen. Het resultaat: een breed gedragen opdracht aan de regering om “zo snel mogelijk een passend en duurzaam zorgaanbod te realiseren”.

Toezicht
Verzekeraars moeten direct in gesprek met inwoners, patiëntenverenigingen, zorgaanbieders en curatoren die betrokken zijn bij het faillissement van De Sionsberg. De Nederlandse Zorgautoriteit moet daarnaast toezicht houden op het proces. Dat is de uitkomst van de motie die Bouwmeester samen met Arno Rutte (VVD) indiende en de Tweede Kamer donderdag aannam.

Zorgplicht
“Zorgverzekeraars hebben een zorgplicht”, zo schrijft Bouwmeester. “Hierdoor hebben zij de verantwoordelijkheid om te zorgen dat de inwoners van Noordoost Fryslân toegang hebben tot de zorg die zij nodig hebben.” Verder benadrukt Bouwmeester dat de regering een overbruggingskrediet beschikbaar moet stellen als dit voor een doorstart van De Sionsberg nodig.

Maatwerk
In Fryslân heeft gedeputeerde Schokker op initiatief van de PvdA de opdracht gekregen om “zorg op maat” te realiseren in Noordoost Fryslân. Hoogland en Bouwmeester zullen erop toezien dat er “toekomstbestendige zorg” wordt geleverd en dat de regio, medisch specialisten, zorgverzekeraars en politiek er nauw bij betrokken blijven.