PvdA bezoekt Eise Eisinga Planetarium

Door Provinciale Staten op 7 december 2017

“Elke keer als ik hier komt vind ik het weer bijzonder.” Dat zei Tjerk Voigt, woordvoerder cultuur, die woensdag samen met Riek van der Vlugt een bezoek bracht aan het Koninklijk Eise Eisinga Planetarium in Franeker. Techniek, wetenschap en cultuur komen samen in de woonkamer van Eise Eisinga. Aan het plafond bevindt zich het oudste nog werkende planetarium ter wereld.

Provinciale Staten voert op 20 december een debat over het provinciale cultuurbeleid. “Kunst en cultuur zijn belangrijk. Het draagt bij aan onze identiteit en is een belangrijke magneet voor toeristen”, aldus Voigt. In de aanloop naar het debat zal het Eise Eisinga Planetarium op donderdag 7 december inspreken tijdens een hoorzitting.

Werelderfgoed

Het planetarium hoopt op termijn UNESCO wereld erfgoed te worden. Directeur Adrie Warmenhoven vertelde de PvdA wat de provincie Fryslân kan doen om de aanvraag tot een succes te maken. Als de aanvraag slaagt, wordt het planetarium, naast het Woudagemaal en de Waddenzee, het derde Werelderfgoed in Fryslân.

Zonnestelsel

Het planetarium in Franeker is een schaalmodel van ons zonnestelsel. Dit nauwkeurig bewegend model van het zonnestelsel werd tussen 1774 en 1781 gebouwd door de Friese wolkammer Eise Eisinga. Door de jaren heen is het bezoekersaantal gegroeid tot 50000 bezoekers per jaar. Van over heel de wereld komen er mensen naar Franeker om de bewegingen van de planeten rond de zon te aanschouwen.