Wurkje mei Fryslân: flexibel of ondoordacht?
Belofte maakt schuld. De Friese economie zou een zo krachtig mogelijke impuls krijgen, dat zei het college althans bij het presenteren van hun ambities in mei vorig jaar. Nu we de feitelijke plannen onder ogen krijgen is de PvdA niet onder de indruk. Het voorstel ‘Wurkje mei Fryslân’ is globaal en amper onderbouwd. Het biedt zoveel ruimte om te schuiven met geld dat het voor de politiek, laat staan voor de mensen thuis, onmogelijk is om te controleren wat er daadwerkelijk met de te investeren 300 miljoen euro gaat gebeuren.
Toen ‘Wurkje foar Fryslân’, de voorloper van ‘Wurkje mei Fryslân’, in 2013 van start ging was het het antwoord van de provincie op de economische crisis. Door te investeren in werk, talent en ondernemen bood het de Friese economie de versterking die nodig was. De uitvoering ervan was nog in volle gang toen vorig jaar het nieuwe college aantrad en zo’n beetje alle onderdelen waar nog geen handtekening onderstond stopzette. Het college constateert nu, en dat is niet nieuw, dat het Friese mkb niet goed genoeg presteert. Innovatie, onderlinge samenwerking en export moeten beter. Ook al kan de PvdA zich hierin vinden, de gedeputeerden vergeten een essentiële vervolgvraag te stellen. Het gaat er niet alleen om dát er iets gebeurt om de prestaties van het mkb te verbeteren, maar vooral wat en waarom.
Dit college wil naar eigen zeggen niet een ‘pinautomaat’ zijn en waarschuwt dat het meefinancieren van ontwikkelingen door de provincie minder vanzelfsprekend wordt. Het verwacht van het mkb dat het zelf het voortouw neemt en dat de provincie, afhankelijk van het humeur van de dag, een rol kiest in de samenwerking. Het college trekt zich terug in de coulissen, waar het onder de dekmantel ‘foar elkenien, mei elkenien’ vrijelijk miljoenen herverdeelt over niet inhoudelijk besproken acties. De pinautomaat is dus méér gevuld dan ooit tevoren. Het is alleen niet duidelijk wanneer hij werkt.
Het is nodig om snel te kunnen schakelen, zegt het college. Maar waarom willen ze dan niet beoordeeld worden op resultaten? Die onzekerheid leidt juist tot een verzwakking van de economie in plaats van een versterking. Er is hier niet sprake van goed doordacht beleid. Het lijkt zelfs een poging om Provinciale Staten het recht op informatie te onthouden. College, ga het huiswerk economie maar overdoen en kom eerder gemaakte afspraken na. Jullie kunnen beginnen met de belofte om start-ups, ondernemerschap in het onderwijs en een circulaire economie te stimuleren.
Roel de Jong
PvdA Statenfractie Fryslân, woordvoerder Economie