8 juli 2014

Wommels profiteert van duurzame energie

Dorpsmolens kunnen volgens PvdA Fryslân een gemeenschappelijk belang dienen. Wommels bewijst dat met verve. Met een ‘eigen’ windmolen draagt men hier niet alleen bij aan duurzaamheid, met de opbrengsten van opgewekte energie worden lokale voorzieningen ondersteund. Kamerlid Albert de Vries en Statenlid Tjerk Voigt bezochten onlangs het terpdorp om zich te laten informeren over de mogelijkheden van windenergie en de discussie hierover in Fryslân.

Leefbaarheid
Op uitnodiging van Voigt kreeg De Vries in Wommels een uitgebreide rondleiding. Zo vertelde Ron Koopal, initiatiefnemer van de dorpsmolen, over de totstandkoming en successen van de windmolen. De leefbaarheid in het dorp is duidelijk verbeterd. Door de opbrengsten uit windenergie heeft de brede school een aardwarmtepomp kunnen aanschaffen en heeft men een nieuwe glijbaan aan het lokale zwembad kunnen doneren. Ook is er geïnvesteerd in zonnepanelen en een pelletkachel voor het zwembad. Dit levert een enorme besparing op in de energiekosten en het is goed voor het milieu.

Draagvlak
Dorpen kunnen volgens Voigt met de opbrengsten uit windenergie “veel goede dingen doen.” Voor het succes van lokale windinitiatieven is draagvlak echter essentieel. “Wommels is een prachtig voorbeeld van een dorp met een duidelijke duurzame ambitie die lokaal het draagvlak heeft weten te versterken door inwoners te laten meeprofiteren.” PvdA Fryslân pleit daarom ook, naast het opwekken van meer energie met minder molens (Link naar 2014-06-19(243)_PvdA Fryslân méér energie, met minder molens), voor lokaal zeggenschap over windopbrengsten.

Lokaal energienetwerk
De mogelijkheden voor lokale windinitiatieven breiden zich daarnaast uit. Minister Henk Kamp staat vanaf 2015 op proefbasis kleinschalige energienetwerken toe. Hierdoor hoeven dorpen opgewekte stroom niet verplicht te ‘verkopen’ aan het openbare net. Dorpen zoals Wommels krijgen hierdoor in de toekomst de mogelijkheid om woningen van zelfopgewekte energie te voorzien.