Werkbezoek Kamerlid De Vries aan Ee en Engwierum
PvdA-Tweede Kamerlid Albert de Vries was helemaal vanuit Middelburg naar Ee en Engwierum gekomen om zich in te laten informeren over krimp in Fryslân. De voormalig wethouder van de Zeeuwse hoofdstad kwam echter niet alleen naar de regio voor ‘input’ voor zijn initiatiefnota over krimp. Hij heeft een missie. De Vries wil laten zien dat je regio’s niet vanuit Den Haag kunt inrichten.
Dwaande
In Engwierum kreeg De Vries, samen met PvdA-Statenleden Riek van der Vlugt, Douwe Hoogland, Tjerk Voigt, Henni van Asten en diverse andere genodigden, uitleg over de regio. Burgemeester Marga Waanders vertelde over de wijze waarop zes Noordoost Friese gemeenten onder de noemer ‘Dwaande’ samen de ontwikkelingen van bevolkingskrimp, vergrijzing en ontgroening te lijf gaan. Deze visie is inmiddels vertaald in een concrete agenda – Agenda Netwerk Noordoost – waarop naast de Centrale As tientallen structuurversterkende projecten staan. Het doel hierbij is om de schaarse euro’s in te zetten waar ze het beste renderen.
Samenwerking loont altijd
Grote waardering heeft De Vries voor het enthousiasme en de gedrevenheid waarmee de regio de problemen aanpakt. Het sluit aan bij zijn opvatting dat oplossingen uit de regio’s zelf moeten komen. Opvallend zijn echter de verschillen tussen regio’s. In Noordoost Fryslân zetten we alle zeilen bij om voldoende werk voor mensen te creëren. Maar in bijvoorbeeld West Brabant maakt men zich juist zorgen of er straks wel genoeg mensen zijn om het beschikbare werk te verrichten. De Vries blijft zich daarom inzetten voor maatstaven in het gemeentefonds die recht doen aan de krimpproblematiek.
DOM Ee?
In Ee werd de PvdA-delegatie door DOM en Dorpsbelang Ee ten slotte rondgeleid door de prachtige dorpskern. DOM, wat staat voor ‘dorpsontwikkelingsmaatschappij’, is geen dom, maar juist een erg intelligent initiatief. Met subsidies voor verbetering van woningen in krimpgebieden wordt leegstand en verpaupering tegengegaan. Ook zorgt het voor samenwerking met bewoners en werk voor de plaatselijke aannemer. Zo blijft het fijn wonen in krimpdorpen.
Laatst bijgewerkt: Maandag 30 juni 2014