Door Provinciale Staten op 25 september 2015

“We vechten voor een beter Fryslân”

Van de voorstellen die de PvdA deze week tijdens Provinciale Staten presenteerde gaat het nieuwe college het merendeel uitvoeren. Daarmee krijgt het loon naar werken. Het debat over de uitvoeringsagenda was stevig, maar de inzet helder: betere, duidelijke en rechtvaardige plannen. “Het gaat om de toekomst van Fryslân”, benadrukt Remco van Maurik. “Daarvoor blijven we vechten.”

Van Maurik stelt dat de PvdA het op principiële punten, zoals het verlagen van de opcenten en de bezuinigingen op Wurkje foar Fryslân, niet eens was met het college. “Maar daarbuiten hebben we geprobeerd mee te denken en de toekomstplannen aan te scherpen”, verklaart de fractievoorzitter. Dat goede initiatieven, ook al komen ze van de oppositie, niet verloren gaan, stemt hem en zijn fractiegenoten tevreden.

Welke PvdA-initiatieven gaat de provincie uitvoeren?

Hulp bij huisvesting statushouders en vluchtelingen. De provincie gaat deelnemen aan een taskforce voor een regionale aanpak van huisvesting statushouders en vluchtelingen. Daarnaast zal het, als dat nodig is, geld vrijmaken voor het geschikt maken van woonruimte.

Onderzoek naar onderwijsvoorzieningen buitengebieden. Er komt een actiepuntenplan over de ongelijkheid in voorzieningen voor schoolkinderen in buitengebieden en stedelijke regio’s. Daarbij gaat het om snel internet, veilige oversteekplaatsen en het OV.

Winst Windpark Fryslân volledig naar inwoners. Als de provincie investeert in Windpark Fryslân dan blijft deelname van particulieren, dorpen en energiecoöperaties mogelijk en komt de winst volledig ten goede aan de inwoners van Fryslân.

Meer ondernemerschap onder studenten. Over het stimuleren van projecten die studenten meer in aanraking brengen met ondernemerschap, internationalisering, digitalisering en technologische ontwikkelingen maakt de provincie een plan van aanpak.

Start-ups krijgen meer aandacht. Er wordt door de provincie onderzocht of het mogelijk is een kredietfaciliteit voor startende ondernemers op te richten en het bekijkt hoe het start-ups met elkaar in contact kan brengen en verbinden.

Kringloop-economie als toekomstdoel. Hoe afval en grondstoffen in de nabije toekomst op innovatieve en duurzame wijze hergebruikt kunnen worden gaat de provincie op papier zetten. Het is een eerste stap naar een kringloop-economie.