Door Gewestelijk bestuur op 28 april 2015

Vrouwennetwerk: afhankelijkheidsrelaties

Het vrouwennetwerk van de PvdA in Fryslân besprak afgelopen vrijdag de positie van vrouwen in afhankelijkheidsrelaties. Paula van der Veer, Stichting Leergeld, sprak over hoe ouders met kinderen een financieel steuntje in de rug krijgen. Eline de Koning vertelde over de aanpak van prostitutie in Leeuwarden.


Verslag: Tineke Laverman

Na een kort rondje kennismaken – er waren alweer nieuwe vrouwen, geweldig – blikken we terug op ons verlies in de Provinciale Statenverkiezingen en ook de stand van zaken met betrekking tot onze reis naar Brussel komt aan de orde. Het lijkt er echt op dat de reis doorgaat. Het thema voor deze bijeenkomst was de positie van vrouwen in afhankelijkheidsrelaties.

Helaas komen steeds meer gezinnen in aanraking met armoede. Als er sprake is van één ouder gezin, is de dagelijkse zorg meestal in handen van de moeder. Vrouwen moeten het maar zien te rooien met weinig financiën. Vrouwen die afhankelijk zijn kunnen slachtoffer worden van uitbuiting. ’s Nachts werken in de escortservice en/of in de prostitutie is een manier om aan geld te komen en zodoende hun kinderen te geven wat nodig is.

En wat betekent het voor kinderen om op te moeten groeien in armoede? Als zij niet mee kunnen op schoolreis? Of als voor school een tablet aan geschaft moet worden en zij kunnen het niet betalen? Als medeleerlingen wel naar een sportclub kunnen en zij niet?

Paula van de Veer sprak bevlogen en boeiend over haar werk als coördinator bij Stichting Leergeld. Stichting Leergeld helpt ouders van kinderen met een financieel steuntje in de rug. Leergeld werkt samen met verenigingen, scholen en bedrijven en maakt het mogelijk dat kinderen mee kunnen doen met activiteiten op het gebied van sport , school en cultuur. Leergeld werkt laagdrempelig en komt bij de mensen die het nodig hebben aan huis. Dit vraagt natuurlijk veel inzet van vrijwilligers. Wie zich wil aanmelden als intermediair kan zich aanmelden bij Paula. Voor meer informatie over de Stichting Leergeld zie www.leergeld.nl, www.leergeldleeuwarden.nl, www.leergeldsneek.nl en www.kindpakket.nl

Eline de Koning vertelde vervolgens beeldend over de aanpak van prostitutie in Leeuwarden en over de schrijnende situatie waarin de prostituees werken en wonen. Het laatste is een deel van de aanpak: slapen op de werkplek mag niet meer. De meeste vrouwen hebben inmiddels een woonruimte gevonden. De omstandigheden voor hen zijn daarmee sterk verbeterd, vooral op het gebied van veiligheid en hygiëne.

Voorheen sliepen grote aantallen buitenlandse prostituees in kleine kamertjes, zonder daglicht, ventilatie, eigen wc en douche en niet veel groter dan een eenpersoonsbed. Door de vele wisselingen van de prostituees was er geen enkel zicht op hen. Mensenhandelaren hadden toen vrij spel. Daarom namen ChristenUnie en PvdA in Leeuwarden het initiatief voor een nieuwe gemeentelijke verordening. Met daarin opgenomen een slaapverbod, strengere hygiëne-eisen en een verbod op prostitutie onder de 21 jaar. De prostituees en bordeelhouders kregen ruim de tijd om andere slaapadressen te vinden.

Het gevolg is minder prostituees. Door het grote aanbod in het verleden konden zij niet de inkomsten vragen die nodig zijn voor bestaansonderhoud. Bovendien hebben hulpverleners en politie nu beter zicht op de omstandigheden. Verder is een huiskamerfunctie in ontwikkeling, voor vragen of voor hulp. En ook is er een uitstapprogramma voor prostituees gestart met Fier Fryslân. Meerdere vrouwen hebben daarvan al gebruik gemaakt.

Bij constatering van mensenhandel wordt onmiddellijk actie ondernomen. De situatie is menswaardiger en beheersbaarder, maar we zijn er nog niet. Eline verwees naar het tv-programma: Jojanneke in de prositutie

Beide onderwerpen zorgden voor goede discussies. Al met al een geslaagde bijeenkomst. Tot een volgende keer.

Een belangrijk doel van ons vrouwennetwerk is het netwerken zelf. Vandaar dat het Vrouwennetwerk PvdA Fryslan ook actief is op sociale media. Het zou mooi zijn als het daar net zo gaat ‘bloeien’ als tijdens onze bijeenkomsten.

LinkedIn
Facebook