5 juni 2014

Vriendschapsbezoek SPD Schleswig-Holstein

Een delegatie van de Sociaaldemocratische Partij Duitsland (SPD) bracht maandag 3 juni in het kader van een fractiereis een bezoek aan haar collega’s van PvdA Fryslân. De zusterpartijleden, afkomstig uit de deelstaat Schleswig-Holstein, waren uitermate geïnteresseerd in ons provinciale beleid aangaande het Fries als minderheidstaal en de plannen omtrent ‘Kulturele Haadstêd 2018’.

Na een introductie van fractievoorzitter Remco van Maurik gaf Tsjerk Bottema, beleidsmedewerker bij de provincie Fryslân, een presentatie over het Friese taal- en onderwijsbeleid. In Schleswig-Holstein is het Noord-Fries een van de minderheidstalen en de aanwezige gasten luisterden daarom geamuseerd naar de diverse wetenswaardigheden omtrent dit thema. Op de vraag of Friestaligen uit Schleswig-Holstein en Friesland elkaar kunnen begrijpen vertelde Bottema dat “er drie dorpen in de deelstaat zijn waarin ze met elkaar een gesprek kunnen voeren”.

Over het bezoek aan Friesland zei SPD Schleswig-Holstein voorzitter Ralf Stegner dat het bijzonder leerzaam was. “Wij volgen op het gebied van minderhedenpolitiek en minderheidstalen ons hart. Er zijn in ons gebied 50.000 mensen die Noord-Fries spreken en samen met onze coalitiepartners willen we dat deze tot hun recht komen.” Daarnaast feliciteerde Stegner de aanwezigen en Jannewietske de Vries in het bijzonder met het behalen van de titel ‘Kulturele Haadstêd 2018’. “Het is interessant om te zien dat je door zo’n project mensen emotioneel kunt bewegen”, aldus Stegner.

Daarop aansluitend was Van Maurik bijzonder te spreken over het inlevingsvermogen van de Duitse collega’s. “De culturele eigenheid van Friesland werd duidelijk begrepen. Het is daarnaast ook interessant om te zien dat een begrip als ‘mienskip’ ook over de grenzen herkenning oproept.” Hoe beide partijen in de toekomst kunnen profiteren van een betere kennisuitwisseling over dit onderwerp is een vraagstuk waarover men zich in de toekomst zal gaan buigen.