Verkiezingsprogramma 2019-2023: ‘Winnen op punten’

Door Verkiezingen 2019 op 23 januari 2019

‘Winnen op punten’

Verkiezingsprogramma Provinciale Staten & Wetterskip 2019-2023

Wat voor provincie wordt Fryslân? Jij mag het zeggen.

Willen we verschillen tussen arm en rijk? Willen we dat mensen zonder werk zitten? Dat jongeren weggaan en er dus te weinig mensen zijn om te zorgen voor de ouderen? Dat de lucht vol is van CO2? Dat cultuur alleen in het weekend bestaat? Dat goede ideeën, zoals een dorpsmolen, niet door kunnen gaan? Nee, dus!

Je hebt wat te kiezen! Je hebt wat te winnen!

Wij willen dat iedereen écht mee kan doen. Dat iedereen werk heeft, naar school kan, een stageplek heeft, kan sporten en naar een voorstelling kan gaan. Iedereen moet zijn talent kunnen laten zien.

Wij willen winnen voor jou en voor alle Friezen die er elke dag iets van willen maken. De gemeente doet al veel, maar de provincie kan nog iets extra’s doen.

Want als we iets willen, dan lúkt het. In 2018 haakten we in Fryslân de grootste deken van de wereld. We maakten in 2018 hele mooie voorstellingen met elkaar. Dat lukte allemaal ook!

Er gebeurde heel veel in 2018. De Reuzen waren er. Er stonden heel veel mensen te juichen. Er waren belangrijke projecten over de natuur en het milieu. Als we met elkaar werken aan onze provincie, hebben we samen een mooie toekomst.

Er valt nog meer te winnen. Voor onze kinderen en kleinkinderen.

Dat is hard nodig. Te veel mensen hebben geen baan. Voorzieningen verdwijnen. Jongeren trekken naar de Randstad. In 2030 is 1 op de 5 Friezen ouder dan 65 jaar.

De CO2 uitstoot is te groot. Boeren houden van hun bedrijf en van hun beesten. Boeren hebben het financieel heel moeilijk. Voor onze kinderen dreigt te weinig schone lucht en te weinig schoon water. Ook voor de toeristen kan het allemaal nog veel beter.

We staan voor een moeilijke opgave. De landbouw moet duurzamer worden. We moeten naar duurzame energie en CO2-neutraal. De PvdA wil dat dit financieel mogelijk wordt voor iedereen, ook voor mensen met een kleine portemonnee of voor boeren met te weinig geld.

We gaan niet voor snelle winst, niet voor de korte termijn. We gaan voor een provincie waar iedereen, ook in de toekomst, gezond en gelukkig oud kan worden.

Daar gaan we voor. Ga je mee?

Marijke Roskam & Henni van Asten
Lijsttrekkers PvdA Provinciale Staten & Wetterskip