Door In het nieuws op 4 februari 2016

Statenfractie PvdA wil daden en openbaarheid

LEEUWARDER COURANT — Oppositiepartij PvdA wil dat Provinciale Staten minder achter gesloten deuren bijeen komen. Eerder pleitte coalitiepartij SP daar al voor. SP-fractieleider Fenna Feenstra wil de kwestie op de agenda hebben. Ze vindt dat zogenoemde expertmeetings, bijeenkomsten waar statenleden zich door deskundigen laten bijpraten, openbaar moeten zijn.

De PvdA-statenfractie valt haar nu bij. Voorzitter Remco van Maurik vraagt zich af waarom die sessies vertrouwelijk moeten zijn. Er zijn bijeenkomsten geweest over het provinciaal economisch beleid, de vaarweg naar Drachten en de toekomst van een aantal sociaal-maatschappelijke organisaties waarmee de provincie nu nog een subsidierelatie heeft.

Net als Feenstra plaatst Van Maurik ook vraagtekens bij een nieuwfenomeen: de bijpraatsessies. Een lid van Gedeputeerde Staten nodigt statenleden die een bepaald onderwerp in portefeuille hebben uit, en komt dan met informatie. Van Maurik vindt dat informatie in openbare brieven aan alle statenleden moet staan, tenzij het om gegevens gaat over personen of bedrijfsinformatie.

De PvdA’er noteerde tot nog toe bijpraatsessies over windenergie, sociaal beleid, bestuurskracht van gemeenten, ganzen en cultuur. Naast de beslotenheid hekelt hij ook de magere politieke agenda. In januari was er geen vergadering van Provinciale Staten. ,,Het lijkt wel alsof Gedeputeerde Staten nog steeds in hun wittebroodsweken zitten. Er komt maar weinig nieuws uit. Het is vooral voortborduren op bestaand beleid.’’ Van Maurik wil concrete stappen zien voor de uitrol van snel internet en versterking van het midden- en kleinbedrijf.

Redactie Fryslân, Leeuwarder Courant
4 februari 2016