Door Provinciale Staten op 16 maart 2015

“Schoon water en droge voeten”

Henni van Asten en Douwe Hoogland lopen over de Dokkumer bolwerken. Pratend over water, politiek en samenwerking. Samen wandelen ze langs de waterkant. Henni en Douwe. Beide sociaaldemocraat. Water is wat hen bindt. Samenwerken wat ze verbindt.

 

Hij is een ‘fjildman’ die als voormalig waterschapsbestuurder en biologisch boer aan de wieg stond van het agrarisch natuurbeheer in Fryslân. Sinds 4 jaar is hij Statenlid. Zij is een geboren Hagenees die met 12 jaar ervaring als Statenlid gepokt en gemazeld is in de politiek. Nu maakt ze als lijsttrekker de overstap naar het Wetterskip.

Gun werk aan mensen zonder werk
Vanaf de Hanspoortbrug wijst Douwe naar twee waterbouwers die de gracht voorzien van nieuwe oeverbeschoeiing. “Mooi hè, een prachtig voorbeeld van hoe waterschap, provincie en gemeenten samenwerken.” Henni knikt en verklaart dat “samen” de enige manier is om grote projecten te realiseren. “Vroeger werd er eindeloos vergaderd en gebeurde er niks. De hete aardappel werd maar doorgeschoven. Dat kan en mag niet meer. Samenwerken is nu belangrijker dan ooit.”

“Ik popel om aan de slag te gaan”, vertelt Henni terwijl de eenden kwakend langszwemmen. “Ik houd ervan om iets voor elkaar te krijgen. Ik wil laten zien dat waterbeleid niet alleen voor boeren en buitenlui van belang is.” Ze benadrukt dat ze zich wil inzetten voor schoon water en droge voeten, maar ook voor solidariteit. “Er is nu geen evenwicht tussen wat burgers betalen en wat boeren, natuurorganisaties en bedrijven bijdragen. Het Wetterskip kan helpen door werk aan mensen zonder werk te gunnen.”

Water is belangrijk voor elke Fries
Kijkend naar het kabbelende water concludeert Douwe dat hij met veel plezier terugkijkt op zijn tijd bij Wetterskip Fryslân. “Henni heeft trouwens gelijk dat het nu een stuk politieker is. Door de klimaatveranderingen staan er grote belangen op het spel.” Als voorbeeld noemt Henni het nieuwe Deltaprogramma. “We willen bescherming tegen overstromingen en tegelijkertijd onze natuur, landbouw en industrie van water voorzien. Daarvoor moet Nederland de komende tijd elk jaar een miljard extra inzetten. Geen kleine bedragen dus.”

Beide staan even stil bij de molen met de toepasselijke naam ‘Zeldenrust’. Ze maken zich op voor een drukke periode. Douwe wil zich als Statenlid blijven inzetten voor de zorg in Fryslân. “De zorg hoort dichtbij huis”, zegt hij. “Dat geldt voor jeugdzorg én voor de zorg voor ouderen en zieken. In krimpregio’s spelen veiligheid en werk ook een belangrijke rol. Daarom is De Sionsberg ook zo belangrijk.” Als lijsttrekker staat Henni voor de taak om te laten zien dat waterbeleid belangrijk is voor elke Fries. “Goed wurk mei droege fuotten. Daar gaan we voor”, besluit ze met een glimlach.