16 september 2014

Samen sterk naar 2018!

Gisteren heeft een onderzoeksteam, bestaande uit Nieske Ketelaar, Remco van Maurik en Jacques Monasch, een evaluatierapport gepubliceerd naar aanleiding van de uitslag van de recente gemeenteraadsverkiezingen in Fryslân. Het rapport, geschreven in opdracht van het gewestbestuur, bevat een oproep aan de Friese PvdA om zich te vernieuwen. Zonder deze aanpassingen zal de nu nog sterke positie van de PvdA in Fryslân onder druk komen te staan.

De belangrijkste voorstellen uit het rapport zijn:

  1. De Mienskip-gedachte moet terug in het hart en in het handelen van de PvdA en haar vertegenwoordigers. Overheid, maatschappelijke organisaties en burgers zijn er voor elkaar en moeten omzien naar elkaar. De Mienskip-gedachte is het richtsnoer in het aanpakken van maatschappelijke problemen en uitdagingen die van waarde zijn in het inrichten van een solidaire en betrokken samenleving.
  2. De PvdA moet burgers zoveel mogelijk macht geven in de publieke sector. Via coöperaties op het gebied van onderwijs, energievoorziening, volkshuisvesting, werk en zorg moet de macht en zeggenschap terug bij ouders, docenten, bewoners, werknemers en gebruikers.
  3. Er is een nieuw politiek en bestuurlijk centrum in de Friese PvdA nodig: ‘De Rode Werkplaats’. Menskracht en middelen moet geconcentreerd worden om de inhoudelijke en organisatorische vernieuwing van de PvdA in Fryslân ter hand te nemen.
  4. Alle afdelingen moeten gereed gemaakt maakt worden voor een permanente campagne. Met een permanente aanwezigheid blijft de PvdA in de haarvaten van de Friese samenleving aanwezig. Op straat, in de wijken, in organisaties, langs bedrijven en via de sociale media.
  5. De PvdA moet haar eisen aan de rekrutering van kandidaten aanpassen. De gemiddelde leeftijd op een lijst moet rond de 45 jaar liggen, de helft van de vertegenwoordigers moet vrouw zijn en tenminste 25% van de lijst moet bestaan uit vertegenwoordigers werkzaam in het bedrijfsleven. Lijsttrekkers moeten geselecteerd worden op hun herkenbare, inspirerende en authentieke profiel. Ze moeten de kar kunnen en willen trekken en vier jaar lang beeldbepalend kunnen zijn.

Eigenzinnig, een tikkeltje anarchistisch, maar altijd bereid om verantwoordelijkheid te nemen en daarmee klappen op te lopen en populisme te weerstaan. Zo kan de Friese PvdA de toekomst met overtuiging en vertrouwen tegemoet gaan en binnen de landelijke PvdA haar authentieke en voorhoederol blijven vervullen. We staan daarbij in een rijke traditie van Pieter Jelles, Domela en Anita. Het onderzoeksteam hoopt dat het rapport inspireert en zal aanzetten tot de vernieuwing van onze beweging. Het is de hoogste tijd!