4 april 2014

Rondleiding PvdA vrouwennetwerk door het Provinciehuis

Op vrijdagmiddag 4 april jl heette Riek Van der Vlugt, voorzitter van het PvdA frouljusnetwurk Fryslân, een twintigtal vrouwen van het vrouwennetwerk welkom in het Provinciehuis. Per jaar worden zo’n vier bijeenkomsten door het netwerk georganiseerd, waarvan dit de eerste (volgende in juni).

Het doel van de bijeenkomsten is om elkaar te ontmoeten en weten te vinden, informatie uitwisselen en contact houden. De zgn. korte lijntjes. Deelnemers moeten zich thuis voelen binnen de PvdA, waar ook geïnteresseerden van harte welkom zijn. Het netwerk heeft tevens de functie van ‘scouten’; geschikte vrouwen ontdekken die actief willen worden binnen de PvdA.

Na binnenkomst was er eerst een voorstelronde vanwege een groot aantal nieuwe gezichten. Zo leerden de vrouwen elkaar kennen en hoorden wat hun connecties zijn met de PvdA. De ervaring bij de aanwezigen liep uiteen van gewestelijk bestuurder, Statenlid, wethouder, raadslid, gewoon lid tot geïnteresseerde. De vrouwen kregen onder het genot van een kop koffie de mogelijkheid vragen te stellen aan elkaar en aan de woordvoerder van landbouw en plattelandsontwikkeling, Riek v.d. Vlugt. Na een korte uitleg over het werken op het Provinciehuis, de rollen van Gedeputeerde Staten en Provinciale Staten en actuele onderwerpen, volgde uitleg over het ‘smoelenboek’, d.w.z. de zetelverdeling, – verhouding en de indeling van de Statenzaal. Omdat voor een rondleiding één groep te massaal werd, nam stagiaire Diane Rienks ook een groep voor haar rekening. Kris, kras gingen we door het Provinciehuis, van bezoek aan het torentje tot het zitten in de oude Statenbankjes. De vrouwen genoten van de combinatie nieuwe aanbouw in relatie tot het oude gedeelte. Maar ook de inrichting, en de kunstwerken ontlokten de nodige oh’s en ah’s.

Na afloop werd nog kort nagepraat over de rondleiding en de bevindingen. Het thema voor de volgende bijeenkomst kwam na een discussie tot stand, nl: wat betekent de participatie maatschappij voor vrouwen. Al met al vonden de aanwezigen het een geslaagde middag!