25 maart 2014

Riek vd Vlugt: Dúdlikens, dêr ha sawol ûndernimmers as boargers ferlet fan

De PvdA hat syn twifels at wy as profinsje de gemeenten foldwaande dúdlikens jaan kinne oer de fergunningferliening yn it kader fan NBwet. Ha wy yn it profinsjehûs de saken sadanich op oarde om risisko’s as ûnterjochte fergunningferliening foar te kommen? De NRK hat yn syn rapport in oantal saken ûndersocht wat it desentralisaasjeproses Natoer oangiet. De PvdA is bliid mei de oanbefelings fan de NRK. En de útspraak fan GS dat sy hjirmei ynstimme en de oanbefelings oernimme!

No ’t wy sûnt jannewaris de rezjy fiere moatte op natoer, mei dêr wat ús oangiet, wol wat mear krêft, útstrieling en faasje oan jûn wurde.

Verkorte aanbevelingen uit NRK rapport decentralisatie natuurbeleid.

Zorg dat twee jaar na besluit tot decentralisatie, in2014 zo spoedig mogelijk een doorstart wordt gemaakt met het realiseren van de herijkte EHS om een verder achteruitgang van biodiversiteit te voorkomen.
Overweeg of een bijstelling moet plaatsvinden van de wijze waarop de doorwerking van EHS- en Natura2000- gebieden in bestemmingsplannen thans geregeld is.
Probeer in het kader van PAS snel duidelijk te verschaffen over de toedeling van de beschikbare ontwikkelingsruimte, de voorwaarden die hieraan verbonden zijn en de wijze waarop de provincie de toedeling en de registratie gaat uitvoeren.
Ga voor de Natura200-gebieden met een “sense of urgency” na of er inmiddels voldoende maatregelen zijn genomen om onherstelbare schade aan flora en fauna te voorkomen.
Zorg bij de eerstvolgende herziening van de Natura2000- beheerplannen dat ook een beschrijving van de aard en de kosten van de reguliere beheer worden opgenomen.
Stel begin 2014 een geïntegreerd monitoringsprogramma op waarmee inzicht wordt verkregen in de voortgang van de uitvoering van de ontwikkelopgave voor de herijkte EHS- en de uitvoering van de maatregelen in e Natura2000-gebieden en de realisatie van de natuurdoelen.

Het volledige rapport is te downloaden via onderstaande link.

http://www.noordelijkerekenkamer.nl/images/Documenten/2014-EHS/NR_20140324_Decentralisatie_natuurbeleid_Fr.pdf