2 november 2013

PvdA vrouwennetwerk bijeenkomst

Afgelopen zaterdag 2 november, organiseerde het Friese PvdA Vrouwennetwerk een campagnebijeenkomst met als thema ‘Arbeid en Onderwijs’. Na inleidingen van Europees Parlementarier Judith Merkies, Tweede Kamerlid Lutz Jacobi en Kandidaat Gemeenteraadslid Britt Hendrixs debatteerden dik twintig super gemotiveerde vrouwen in debatcentrum De Bres over wat ‘het hebben van (geen) werk’ voor hen betekent. Arbeid en Onderwijs raakt alle vrouwen. In drie groepen wisselden de aanwezigen ervaringen en ideeën uit naar aanleiding van stellingen.

Het was goed voor vrouwen om van elkaar te horen waar zij tegenaan lopen in het behouden van hun baan, hun zoektocht naar werk en het naar voren brengen van dilemma’s zoals minder gaan werken als de kinderopvang duurder wordt. Is de emancipatie van vrouwen en mannen hierdoor weer terug bij af? Is het hebben van werk voor vrouwen nog steeds een baan(tje) erbij (bij hun hoofdbaan, de zorg voor de kinderen)? Het blijkt dat mannen in die situaties meestal hetzelfde aantal uren blijven werken. Ondanks dat er ook voorbeelden zijn van zorgende vaders zijn, is hier nog een hele slag te slaan. Er moet een algehele herwaardering komen van handwerk.

Dat vakscholen zijn verdwenen blijkt een ramp. Bij bedrijven ontstaat een groot tekort aan technisch en uitvoerend personeel. Duidelijk is dat de ROC’s de handen ineen moeten slaan omdat het aanbod van scholen niet is afgestemd op de vraag van bedrijven. Gepleit werd voor de leerling-gezel constructie. Ouderen kunnen het vak in de praktijk doorgeven aan jongeren, zodat er een win-win relatie ontstaat. Aangezien de arbeidsparticipatie van jongeren de laatste jaren sterk is teruggelopen, zou er zo ook meer balans komen tussen ouderen en jongeren.

Minder werken voor ouderen zou financieel gecompenseerd moeten worden ten gunste van jongeren. Dat zou resulteren in minder ziekteverzuim voor de ouderen die steeds langer moeten werken. Dit leverde de nodige discussies op.. De Balans tussen flexwerk en vast- , is zoek. Flex mag nooit ten koste gaan van de rechtszekerheid. De Jong Socialisten waren betrokken bij de organisatie van deze middag. Het is belangrijk dat vrouwen, jong en ouder, samen naar oplossingen zoeken met betrekking tot het hebben/vinden van werk.