29 november 2013

PvdA mist geen cruciale informatie rond Thialf

Honderden pagina’s met feitelijke informatie over het proces rond Thialf: brieven, e-mails, besluiten en uitgeschreven verslagen van vergaderingen. Het kwam woensdag allemaal aan de orde tijdens het debat over het feitenrelaas over Thialf. Er was gevraagd om een feitenrelaas en dat lag er. Voor de betrokken ambtenaren moet het bijna een monnikenwerk geweest zijn om het relaas zo compleet te krijgen. Fractievoorzitter Remco van Maurik: “De hoofdvraag is natuurlijk of zaken uit dit feitenrelaas er toe hadden geleid dat wij als Staten een ander besluit hadden genomen. Voor de PvdA is het antwoord volmondig: NEE”. Het feitenrelaas geeft eerder meer dan minder argumenten voor het standpunt dat we als PvdA destijds hebben ingenomen.

Nieuw Thialf
In februari 2012 hebben wij als PvdA en met ons de Staten in meerderheid gekozen voor de huidige locatie in plaats van nieuwbouw op de Noordplot in Heerenveen. Een lastige en moeizame beslissing waarbij we de tekst uit ons verkiezingsprogramma ‘sober en doelmatig’ in ons achterhoofd hebben gehouden. In de loop van 2012 werd het voor de PvdA fractie steeds duidelijker dat we niet moesten gaan wachten op anderen. Fractievoorzitter Remco van Maurik: “We zijn dan ook blij met de vaart die het college toen in het moeilijke proces heeft weten te houden”.

Informatie voor PvdA niet cruciaal
Op 19 december 2012 werd het tweede besluit over Thialf genomen. Het wordt gedeputeerde Hans Konst kwalijk genomen op die datum informatie achter te hebben gehouden. De oppositie schermt met een ambtelijke mail die op 14 december werd verstuurd en waar het woord ‘beauty contest’ in voor komt. Deze informatie had inderdaad kunnen worden gemeld, maar is voor de PvdA beslist niet cruciaal. Achteraf is wel duidelijk geworden wat de KNSB met een zogeheten ‘beauty contest’ bedoelde, maar op dat moment was dat niet bekend. Remco van Maurik: “Ik kan goed begrijpen waarom het college het niet opportuun heeft geacht.”

Bouwen is ons motto!
Met het geld dat de provincie Fryslân beschikbaar heeft gesteld zal een mooi nieuwe up-to-date ijshal waar internationale topwedstrijden gehouden zullen worden. Dat Nieuw Thialf uiteindelijk niet als winnaar uit de bus kwam, komt voornamelijk omdat er in de plannen van Almere gratis ijs voor topsporters in het vooruitzicht werd gesteld. “Verwachte bezoekers aantallen zijn in Almere drie keer meer dan in Heerenveen en ook of dit realistisch is wordt niet meegewogen,” aldus fractievoorzitter Remco van Maurik. Remco van Maurik: “Bouwen was en in ons motto; Bouwen is onze strategie.”

Motie van wantrouwen
De PvdA heeft woensdag in het debat geen feitelijke informatie over Thialf gemist. Er is niet moedwillig informatie achtergehouden en er is dus ook geen fout gemaakt. Toch kwam de oppositie met een ongemotiveerde motie van wantrouwen. Daarin kwam geen enkele overweging voor. De VVD, PVV, Grienlinks, SP en D66 gingen vervolgens ook het debat uit de weg en besloten in de tweede termijn niets meer te zeggen. “ Erg teleurstellend”, aldus fractievoorzitter Remco van Maurik.