Door Provinciale Staten op 23 september 2015

PvdA helpt nieuw college bij verwezenlijken toekomstplannen

De toekomstplannen van het college van Gedeputeerde Staten missen een duidelijke visie, dat vindt de PvdA. Daarom presenteren de sociaaldemocraten morgen diverse voorstellen die richting geven aan het beleid. “Wat ontbreekt zijn duidelijke plannen die kansen bieden voor alle inwoners van Fryslân”, verklaart fractievoorzitter Remco van Maurik. “Of het nu gaat om het creëren van banen, beter onderwijs, een duurzame samenleving of het eerlijk verdelen van lusten en lasten. Er is nú actie nodig.”

Vervuilers beloond
De PvdA wil om te beginnen het plan om de provinciale motorrijtuigenbelasting jaarlijks met 20 miljoen euro te verlagen aanpassen. Deze verlaging loopt op dit moment scheef, vindt Van Maurik. “Vooral de eigenaren van grote, zware, vervuilende auto’s hebben profijt van deze regeling, terwijl mensen met een kleine, lichte, duurzame auto er amper voordeel van hebben. Vervuilers worden beloond.” Het tegenvoorstel van de PvdA is een verandering in de heffingsgrondslag, zodat schone en kleinere autobezitters er minstens evenveel voordeel van hebben.”

Ondernemerschap
Zeer kritisch is de PvdA over de bezuinigingen van 100 miljoen op het beleidsprogramma Wurkje foar Fryslân. Omdat het niet mogelijk is de bezuinigingen te wijzigen komt de partij met concrete voorstellen om het nog overgebleven geld doelgericht te besteden. “We willen dat er meer aandacht komt voor startende ondernemers en een nauwere samenwerking tussen het onderwijs en werkgevers”, stelt Van Maurik. “Daarom stellen we voor om een kredietfaciliteit in te richten voor start-ups en een stimulerings-budget voor projecten die studenten in aanraking brengen met ondernemerschap.”

Kringloop-economie
Verder wil de PvdA dat de provincie zich toespitst op het realiseren van een kringloop-economie. Afval bestaat niet volgens Van Maurik. Hij benadrukt: “We kunnen eigenlijk alles wat we weggooien hergebruiken. Zeker in sectoren waar we als Fryslân sterk in zijn, zoals watertechnologie, toerisme en agrofood, biedt recycling en hergebruik kansen voor innovatief en duurzaam ondernemen.”